Noua strategie nucleară a SUA provoacă o reacție dură din partea Beijingului

Armata chineză, exerciții comune cu armata Belarusului, iulie 2024
Armata chineză, exerciții comune cu armata Belarusului, iulie 2024

China și-a exprimat îngrijorarea serioasă în urma rapoartelor potrivit cărora Statele Unite au aprobat un plan strategic nuclear care se concentrează pe contrabalansarea arsenalul nuclear în creștere rapidă al Chinei. 

Ministerul de Externe al Chinei a emis miercuri o declarație în care critică ceea ce consideră că este o încercare a SUA de a prezenta China drept o amenințare nucleară pentru a-și justifica propriile mișcări strategice.

„SUA răspândesc povestea amenințării nucleare a Chinei, găsind scuze pentru a căuta un avantaj strategic”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei. Îngrijorarea provine dintr-un raport al The New York Times, care a dezvăluit că președintele american Joe Biden a aprobat un plan strategic nuclear foarte clasificat în martie. Se pare că planul se concentrează pe capacitățile nucleare în creștere ale Chinei, dar urmărește și pregătirea SUA pentru potențiale provocări nucleare coordonate din China, Rusia și Coreea de Nord.

 

Planul nuclear american din martie

 

Joe Biden a aprobat un plan strategic nuclear secret, potrivit căruia, strategia de descurajare nucleară a SUA, axată anterior în principal pe capacitățile nucleare ale Rusiei, va fi revizuită pentru a lua în considerare extinderea accelerată a arsenalului nuclear al Chinei. 

„China este serios îngrijorată de raportul relevant, iar faptele au demonstrat pe deplin că Statele Unite au alimentat în mod constant așa-numita teorie a amenințării nucleare chineze în ultimii ani”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning , în timpul unui briefing de presă regulat. rapoartele CGTN .

Casa Albă a răspuns că planul strategic nuclear clasificat aprobat de președintele Biden nu vizează nicio țară sau amenințare. Cu toate acestea, oficialii americani indică în mod constant capacitățile nucleare în creștere ale Chinei ca pe o tendință de care sunt destul de îngrijorați.

Un raport anual al Pentagonului publicat în octombrie anul trecut a constatat că China are peste 500 de focoase nucleare operaționale în arsenalul său și a preconizat că numărul ar putea depăși 1.000 până în 2030.

Expansiunea rapidă a forțelor nucleare ale Chinei a fost un punct focal al strategiei de apărare a SUA, determinând SUA să își ajusteze politica nucleară pentru a fi mai bine pregătiți să răspundă la noile amenințări din partea unui număr de adversari diferiți. Cele mai recente evoluții subliniază rivalitatea din ce în ce mai adâncă și riscurile potențiale asociate cu escaladarea nucleară într-o lume multipolară.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel