Noua Strategie de Apărare a Republicii Moldova pornește mașinăria rusă de propagandă: ”Moldova a început să primească arme americane”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării din R. Moldova
Foto: Ministerul Apărării din R. Moldova

Guvernul de la Chișinău a aprobat Strategia Națională 2024-2034. Noul document este adaptat la situația regională și tendințele sistemului internațional de securitate.

Strategia Națională de Apărare a R. Moldova a fost aprobată de Guvernul de la Chișinău pe 17 iulie.  Potrivit ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi, Strategia identifică potenţialele riscuri şi ameninţări în domeniul apărării naționale.

Imediat după anunțul privind aprobarea Strategiei Naționale de Apărare, propaganda rusă a venit exact cu tema care creează cele mai mari spaime în rândul populației moldovene - subiectul neutralității Republicii Moldova, insinuându-se încă o dată că guvernul de la Chișinău aduce Moldova mai aproape de război.

”Echipamentul american este transferat noaptea în Moldova”, titrează publicația rusă de propagandă Nezavisimaya Gazeta.

Moldova a început să primească arme americane sub acoperirea exercițiilor militare, mai spune publicația, care pune sub semnul întrebării declarațiile ministrului moldovean al apărării Anatolie Nosatii care arătat că tehnica este destinată exercițiilor militare.

Propaganda rusă e tot mai speriată că Moldova se înarmează până în dinți. ”Bugetul Ministerului Apărării este în creștere. Moldova cumpără radare, se încheie acorduri internaționale de înarmare a țării” mai scrie NG.

Dar ce înseamnă înarmarea Republicii Moldova, de care se tem rușii atât de mult? În plus față de tehnica militară veche de decenii, Armata Republicii Moldova va avea în dotare sisteme radar, 20 de vehicule Humvee, 19 transportoare  de trupe Piranha 3 recondiționate, dar neînarmate.

Așa cum nota anul trecut și DefenseRomania, tactica de a prezenta Chișinăul ca având intenții agresive revine constant în media rusă de propagandă. Spre exemplu, șeful SMG al Republicii Moldova recunoștea că Armata nu dispune de tancuri, avioane de luptă sau elicoptere funcționale.

 

Strategia de Apărare a Republicii Moldova. Acțiunile Rusiei, cel mai mare risc la adresa securității R. Moldova

 

Elaborarea noii Strategii de apărare a fost determinate, în mare parte, de situația regională și tendințele sistemului internațional de securitate. 

Strategia națională de apărare adoptată de Guvern, identifică trei riscuri majore la adresa suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova:

  • războiul împotriva Ucrainei creează inclusiv premisele „imediate” și „permanente” pentru o posibilă agresiune armată și asupra Republicii Moldova;

  • acțiunile de tip hibrid desfășurate de Federația Rusă, direct sau prin intermediul unor ”interpuși” din Republica Moldova;

  • staționarea ilegală a trupelor ruse în regiunea transnistreană, precum și forțele armate separatiste.

De asemenea, documentul prevede ca R. Moldova să crească treptat bugetul de apărare astfel încât, în 2030, va ajunge la 1% din Produsul Intern Brut, notează TVRMoldova

„Chiar dacă aceste măsuri au fost adoptate târziu de către Parlamentul de la Chișinău, abia acum Republica Moldova încearcă să recupereze ce nu s-a făcut timp de trei decenii. Astfel de strategii urmau să fie adoptate, începând cu anii 1990. Dar este bine că acești pași au fost făcuți, au fost identificați principalii furnizori de instabilitate”, a declarat expertul Mihai Isac, pentru RadioMoldova.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel