Rafael Advanced Defense Systems a dezvăluit un nou sistem de arme de atac cu rază lungă de acțiune, de generația a 5-a, lansat din aer, care poate fi folosit împotriva unei varietăți de ținte terestre și navale, aflate la o distanță de până la 300 de kilometri.
Racheta, care își va face debutul public la Expoziția Aeriană de la Farnborough (Marea Britanie, 18-22 iulie), face parte din familia de rachete ce include Sea Breaker (prezentată anul trecut), cu lansare de pe platforme navale și terestre. Modelele Breaker se bazează pe rachetele SPIKE NLOS și SPICE, produse tot de Rafael.
Ce este special la „Ice Breaker”
Protecția rachetei
În primul rând, racheta este realizată în tehnologie stealth, fiind puțin vizibilă pe radare, ceea ce îi permite să penetreze sistemele antiacces (A2/AD). Când este folosită împotriva țintelor navale poate folosi tehnica sea-skimming de evitare a radarelor. De asemenea, „Ice Breaker” este rezistentă la contramăsuri electronice (bruiaj radioelectronic), fiind pe deplin operațională în zonele cu interdicție GNSS (Global navigation satellite system), potrivit caracteristicilor rachetei, prezentate recent de Rafael.
Sistemul de ghidare
Racheta oferă capacități de lovire chirurgicală la distanțe mari, platforma purtătoare putând să lanseze arma în condiții bune de securitate.
Dispune de un cap de dirijare avansat IIR (Imaging Infra-Red) sprijinit de algoritmi avansați pentru achiziția și recunoașterea automată a țintei (capabilități ATA & ATR), fiind ideal pe finalul traiectoriei în identificarea și angajarea țintelor terestre și maritime staționare sau în mișcare.
Pentru deplasarea pe restul traiectoriei, racheta dispune de un sistem de ghidare combinat: inerțial (INS) + GPS protejat + TERCOM (terrain contour matching).
Viteza înalt subsonică a rachetei pare inițial un dezavantaj, dar caracteristica stealth o transformă în avantaj, prin faptul că racheta poate fi dirijată mai precis spre țintă.
Conexiunea de date dintre platforma de lansare și rachetă permite: redirecționarea acesteia către o altă țintă pe timpul zborului (capabilitatea man-in-the-loop for decision backup); posibilitatea de a anula misiunea la mijlocul zborului, racheta autodistrugându-se; precum și evaluarea daunelor de luptă (capabilitatea BDA - Battle Damage Assessment).
Capacitatea de distrugere a țintelor este una ridicată, comparabilă cu racheta NSM (Naval Strike Missile)
Racheta de 400 kg este echipată cu un focos de 250 lb (113,4 kg), puternic penetrant și exploziv, inclusiv cu fragmentare.
Caracteristicile tehnico-tactice ale rachetei sunt oarecum similare cu ale rachetei NSM (Naval Strike Missile), aceasta din urmă având o masă de 410 kg cu un focos de 125 kg.
Versiunile actuale de NSM au raza de acțiune mai mică decât Ice Breaker, de până la 185 km și pot fi lansate doar de pe platforme navale și terestre spre deosebire de rachetele din familia Breaker, care pot fi lansate și de pe avioane și elicoptere.
Un oficial al companiei Rafael a declarat pentru Defense News că racheta ”Ice Breaker” poate fi lansată dintr-o varietate mare de avioane și elicoptere, citând în mod special elicopterul Puma, precum și avioanele Gripen, FA-50, M-346 și F-16. Gripen poate transporta șase rachete Ice Breaker, iar F-16 poate transporta șapte, a adăugat el.
Dar NSM vine puternic din urmă cu versiunea JSM (Joint Strike Missile) aflată în dezvoltare, care va putea lovi ținte la o distanță maximă de 555 km, cu lansare și de pe platforme aeriene, inclusiv F-35.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News