DefenseRomania a avut plăcerea să participe la evenimentul desfășurat la sediul Centrului 13 Comunicații și Informatică „Colonel Gheorghe Vișata”. La eveniment au participat, pe lângă producători desigur, reprezentanți ai forțelor armate, ai industriei de apărare, dar și decidenți politici din cadrul MApN și Ministerului Economiei, printre ei Daniela Nicolaescu, secretar de stat la Ministerul Economiei și Sorin Encuțescu, fost secretar de stat la MApN și Ministerul Economiei, actualmente consilier al ministrului Florin Spătaru.
Evenimentul a marcat lansarea dronei Hirrus L, un produs românesc, integrat cu un sistem de comandă control BC2A, de asemenea românesc.
Drona Hirrus L, o soluție 100% românească
Hirrus L e un UAV de tip C4ISR (command, control, communications, computers, intelligence, surveillance and reconnaissance).
Hirrus L e dezvoltată de companiile Autonomus Flight Technologies și Interactive Software, ambele entități economice cu capital privat, 100% romanesc.
În cadrul evenimentului un prototip al dronei a fost lansat cu succes. UAV-ul se lansează cu o catapultă și se recuperează cu parașuta.
Reprezentanții celor două companii au subliniat că unul din obiectivele proiectului e de a demonstra că UAV-urile pot fi produse în România la același standard de calitate precum cele de pe piețele externe.
Cu doar câteva componente achiziționate din piața externă, know-how-ul și inclusiv senzorii dronei sunt produse 100% românești.
Date despre drona Hirrus L. Autonomie, range, tip de misiuni și instruire
Hirrus L face parte din familia Hirrus, drone deja dezvoltate cu succes, familie reprezentantă de sisteme UAV electrice cu masa de până la 25 de kilograme.
În prezent e complet dezvoltat și livrabil și Hirrus XL, cu masă de decolare de 15 kilograme. Hirrus L e puțin mai mic și are masă de decolare de 9 kilograme.
Hirrus L are o autonomie de aproximativ 3 ore care poate fluctua în funcție de condițiile atmosferice. Cu emițătorul video complet pornit, indiferent de condițiile meteo autonomia e de minimum 2 ore și 20 de minute, indiferent de condițiile meteo. În cazul zborurilor de noapte, fără turbulențe, se poate ajunge și la 2 ore și 30 de minute și chiar mai mult. Cu emițătorul video oprit, drona poate zbura chiar și 3 ore și jumătate.
Distanța la care poate zbura este de cel puțin 30 de kilometri pe partea de comandă și control. În prezent companiile implicate în proiect dezvoltă mărirea acestui range la 35-40 de kilometri.
În ceea ce privește operarea, sunt necesare abilități minime de aviație. Programul de instruire durează între una și două săptămâni.
Sistemul e format din unul sau mai multe avioane, un lansator un terminal și o stație de control ușor de transportat. Pot zbura două sau mai multe UAV-uri simultan.
UAV Hirrus L, foto: DefenseRomania
Hirrus L poate fi încărcat rapid în aproximativ o oră. Există capacitate de producție de 3-4 UAV-uri pe lună, capacitate care se poate dubla.
UAV-ul utilizează sistemul de comandă control BC2A, produs de compania românească Interactive Software.
BC2A e ușor integrabil cu alte sisteme C41STAR, acoperă în totalitate nevoia de schimb de date comună tuturor eșaloanelor și furnizează utilizatorilor informații precise în timp real.
Aplicația BC2A poate fi utilizată în configurația BC2A HQ (punct de comandă terestru), BC2A Platform (vehicule terestre) sau BC2A Leader (soldat).
BC2A e adaptată standardelor NATO și integrată deja pe diferită tehnică militară.
Companiile românești Autonomus Flight Technologies și Interactive Software, implicate în dezvoltarea dronei Hirrus L, și-au manifestat intenția ca MApN să devină un potențial client al soluției de tipul C41STAR, formată din sistemul de comandă control aflat deja în dotarea Armatei române și sistemul de dronă.
Date generale Hirrus L, concepția operațională-prototip
UAV Hirrus L, foto: DefenseRomania
Tipul de misiune: Supraveghere și Recunoaștere AoR / Aol
Zona de operare: În medie, 20 de kilometri în adâncimea teritoriului inamic
Tip dronă: De nivel tactic, cu aripi fixe, autonomie de max. 3 ore
Platformă senzori: Cameră video cu vedere pe timp de zi și noapte
Livrare pentru C2: Flux Video neprelucrat
Produse C2: Fizinomia zonei (căi de comunicații, păduri, localități, cursuri de apă, oameni etc.), conform traiectului de zbor
Standard: STANAG 4609
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News