Militarii și guvernul britanic trebuie să „schimbe fundamental” modul în care contracarează ambițiile politice și militare ale adversarilor sau riscă să fie copleșiți, a avertizat generalul Carter. Prelegerea oficialului, făcută la think-tank-ul Policy Exchange, a coincis cu publicarea unei noi concepții de întrebuințare a Forțelor Armate britanice - „Conceptul de operare integrată 2025”.
Ideile cheie ale conceptului
Potrivit șefului Statului Major al Apărării, noutățile esențiale aduse de concept sunt integrarea mai bună a efortului guvernului și aliaților, modernizarea echipamentelor militare și concurența constantă sub pragul războiului cu adversarii.
Această nouă abordare în gândirea militară britanică, “va determina o transformare fundamentală a instrumentului militar și a modului în care este utilizat”, a precizat Carter, care a adăugat că prezentul este „o eră a concurenței, în care postura noastră descurajantă trebuie gestionată și modulată mai dinamic”. Ca urmare a acestei stări de fapt, în modelul tradițional de descurajare, care presupune cunoaştere, credibilitate, capacitate și comunicare (comprehension, credibility, capability and communication), se adaugă cel de-al cincilea „C” - concurența”, a explicat generalul. „Este necesar să concurăm sub pragul războiului, pentru a descuraja războiul și pentru a preveni ca adversarii să-și atingă obiectivele în strategiile de fapt împlinit, așa cum am văzut în Crimeea, Ucraina, Libia și așa mai departe.”
Concurența, potrivit noului concept, implică o postură de campanie care, să determine desfășurarea evenimentelor în condițiile și locurile pe care, Marea Britanie le va alege.
Carter a prezentat explicat natura amenințării care a determinat Marea Britanie să își regândească strategia. „Rivalii noștri autoritari văd contextul strategic ca o luptă continuă în care instrumentele non-militare și militare sunt folosite fără restricții și fără a se face diferențe între pace și război. Aceste regimuri sunt deja angajate într-o formă intensă de conflict care, este mai degrabă politică decât cinetică. Modul lor de a duce războiul este strategic, sincronizat și sistematic, iar răspunsul nostru trebuie să fie la fel.”
Șeful Statului Major al Apărării a subliniat faptul că „disponibilitatea de a angaja o capacitate decisivă împreună cu credibilitatea de a duce războiul până la capăt, este o parte esențială a abilității de a concura.
Modul în care va fi operaționalizat “Conceptul de operare integrată 2025”
Generalul Nick Carter a evidențiat, în primul rând, necesitatea unei foi de parcurs prin care să se treacă de la era platformelor industriale la cea a sistemelor informaționale. Conceptul a stabilit și unele dintre cerințele pe care capabilitățile militare ale viitorului trebuie să le îndeplinească: dimensiuni mai mici și viteză mai mare pentru a evita detectarea; reducerea protecției fizice reduse pentru a se atinge o mobilitate sporită; corelare tot mai mare cu războiul electronic; tehnologie stealth; rețele formate din sisteme din ce în ce mai sofisticate.
Modalitățile de asigurare a resurselor financiare, pentru noul concept, nu au fost menționate de Carter. Analiștii britanici consideră că renunțarea la unele din capabilitățile convenționale, cum ar fi o mare parte din tancuri, poate fi o modalitate de a aloca bani pentru dezvoltarea de tehnologii care, să opereze în spațiul cosmic și cel cibernetic.
Publicația defensenews.com precizează că în acest sens, săptămâna trecută, Ministerul Apărării a confirmat că are în vedere ca în loc de cinci avioane de comandă și control Boeing Wedgetail să cumpere doar trei, ca parte a efortului său de reducere a costurilor. Contrapartida acestui demers este noul avion de vânătoare / multirol britanic, estimat a fi operaționalizat în 2030.
În document se prevede că, trecerea la noua structură a forței se va face treptat, deoarece este imposibil să se abandoneze într-un timp scurt structura actuală și să se creeze una personalizată de la zero. De asemenea, operațiunile importante trebuie să continue, iar elementele esențiale și de continuitate din programele și platformele vechi trebuie să își păstreze utilitatea.
Revizuirea Apărării Integrate a Regatului Unit
Potrivit defensenews.com, noul concept vine înainte de Revizuirea Apărării Integrate (Integrated Defence Review), așteptată din partea guvernului de la Londra în a doua jumătate a lunii noiembrie. Revizuirea va corela politica britanică de apărare și securitate cu cea externă și cu cheltuielile de dezvoltare din străinătate.
Miniștrii britanici au anunțat anterior că revizuirea va concluziona că efortul militar se va îndepărta de capabilitățile militare convenționale și se va concentra mai mult asupra spațiului, ciberspațiului și inteligenței artificiale.
Comentariul autorului: În același timp cu Revizuirea Apărării Integrate din Marea Britanie, în SUA se pune la punct noul concept de ducere a războiului, despre care se speră ca va fi gata la sfârșitul anului.
De asemenea, potrivit declarațiilor de la summitul NATO din decembrie 2019, ale președintelui Franței, Emmanuel Macron, statele din Europa, membre ale Alianței, ar trebui în acest an să facă o evaluare a apărării pe continent și să vină cu propuneri privind o mai mare asumare din partea lor în ceea ce privește sarcinile de securitate și apărare.
Se pare că în afara măsurilor punctuale de răspuns la acțiunile Rusiei și Chinei caracterizate de alocări financiare relativ limitate, la nivelul SUA, NATO și Uniunii Europene se pregătește un răspuns militar de amploare, în spatele căruia vor sta strategii mai coerente decât cele de până acum, precum și bugete militare mai mari. Accentul din această abordare cade pe calitatea armelor și mai puțin pe cantitatea lor. Tehnica de luptă performantă va fi corelată cu o prezență crescută a forțelor în zonele considerate critice.
Scopul principal al tuturor acestor măsuri va fi copleșirea adversarului, inclusiv la nivel psihologic, astfel încât acesta să renunțe la intențiile de război.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News