Noua „axă a răului”. Iranul caută un conflict, Rusia contestă ordinea mondială: „Sunt gata de război cu Occidentul!”

”Axa răului” Iran - Rusia
”Axa răului” Iran - Rusia

De la începutul războiului în februarie, una din marile realizări ale NATO a fost împiedicarea extinderii conflictului dincolo de granițele Ucrainei. Acest lucru a fost realizat în primul rând prin faptul că țările NATO și-au limitat sprijinul pentru Kiev la arme și antrenament, mai degrabă decât să se implice direct într-un conflict militar cu Rusia.

Această politică a fost crucială pentru a-i refuza lui Putin justificarea că rușii sunt în război cu NATO.

Cu toate acestea, dependența crescută a Kremlinului de Iran în desfășurarea unei campanii de teroare împotriva populației ucrainene amenință să deschidă posibilitatea unui război care s-ar extinde dincolo de granițele Ucrainei. 

Implicarea iraniană lasă să se întrezărească o nouă „axă a răului”, cea între Moscova și Teheran. Din punct de vedere istoric, Rusia și Iranul au petrecut mai mult timp ca rivali decât aliați, dar aceste relații s-au îmbunătățit radical recent.

(Foto: Ebrahim Raisi și Vladimir Putin). După vizita lui Putin la Teheran în iulie, Iranul s-a oferit să ajute Rusia să evite sancțiunile folosind așa-numita „flotă întunecată” de petroliere.

Putin compensează înfrângerile umilitoare cu barajul dronelor iraniene care a lovit în ​​ultimele săptămâni infrastructura energietică din Ucraina, iar cooperarea rusă iraniană riscă să escaladeze conflictul care se va răspândi dincolo de granițele Ucrainei, scrie The Telegraph

Moscova primește din Iranul 2.400 de drone Shahed-136, iar o echipă a Gărzii Revoluționare iraniene s-a deplasat în Crimeea, într-o operațiune de asistență a Rusiei în agresiunea militară din Ucraina.

Teheranul a recunoscut că va furniza și Moscovei rachete sol-sol, iar sprijinul iranian tot mai semnificativ crește riscul ca Occidentul să fie atras într-un război care implică nu unul, ci două „state necinstite”.

 

Apărare antiaeriană sporită

 

Disponibilitatea Iranului de a furniza arme Moscovei trezește temeri și în Orientul Mijlociu. Astfel, unii politicieni israelieni au cerut flexibilizarea politicii Israelului în ceea ce privește vânzările de arme către Kiev, în special ale sistemelor antiaeriene.

Escaladarea conflictului din Ucraina este ilustrată foarte bine de sosirea urgentă la Washington a lui Ben Wallace pentru a stabili cu omologul său Lloyd Austin un acord prin care să crească sprijinul pentru Ucraina împotriva dronelor.

(Foto: Președintele iranian Ebrahim Raisi). Prin poziționarea sa alături de Moscova, Iranul și-a arătat adevăratul scop - acela de a provoca Occidentul prin toate mijloacele posibile, inclusiv prin forța militară.

New York Times scrie că noile sancțiuni impuse Iranului de Uniunea Europeană pot fi citite în această direcție. Sancțiunile vor viza în primul rând compania care a produs dronele Shahed-136.

Ursula von der Leyen a numit atacurile rusești împotriva civililor ucraineni și infrastructurii „crime de război”: „Regulile internaționale sunt clare. Acestea sunt crime de război”, a spus ea la Strasbourg. „Atacuri țintite asupra infrastructurii civile cu scopul clar de a refuza bărbaților, femeilor și copiilor apă, electricitate și încălzire odată cu sosirea iernii - acesta este un act de teroare pură”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel