Nou test pentru bătrânul Joe: Program de foc la Summitul NATO, pe fondul îngrijorărilor crescânde privind forma președintelui Biden

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Joe Biden / Foto: Casa Albă, Adam Schultz, flickr
Joe Biden / Foto: Casa Albă, Adam Schultz, flickr

Din ce în ce mai mulți democrați vor să-l convingă pe Biden să se retragă din cursa prezidențială. Starea președintelui îngrijorează și partenerii internaționali - zilele trecute, Politico vorbea despre temerile partenerilor internaționali care nu au încredere că Biden îl poate învinge Trump. „Nu suntem siguri că, chiar dacă va câștiga, va putea supraviețui încă patru ani”, a spus un oficial dintr-o țară europeană NATO.

Președintele intră într-o săptămână critică care ar putea determina soarta campaniei sale, în timp ce se pregătește să găzduiască un summit NATO la Washington.

Criza politică din jurul președintelui american Joe Biden se adâncește - un număr tot mai mare de democrați îi cer să renunțe la cursa prezidențială.

Mass-media americană notează că mai mulți democrați de rang înalt au declarat că ei cred că Biden ar trebui să plece. Este vorba despre Jerry Nadler, Adam Smith, Mark Takano și Joseph Morrell.

De asemenea, cinci congresmeni i-au cerut public lui Biden să se retragă din cursa prezidențială: reprezentanții Lloyd Doggett, Seth Moulton, Raul Grijalva, Angie Craig și Mike Quigley.

În plus, de sâmbătă, cel puțin 18 actuali și foști democrați și-au exprimat public îngrijorarea cu privire la capacitatea lui Biden de a-și îndeplini sarcinile și de a-l învinge pe Donald Trump.

 

Aliații internaționali, îngrijorați de prestația președintelui Biden

 

Diplomații și liderii mondiali care se pregătesc pentru summitul NATO de săptămâna viitoare își exprimă în privat îngrijorarea acută cu privire la vârsta, sănătatea și capacitatea președintelui Joe Biden de a câștiga alegerile prezidențiale din 2024.

Majoritatea oficialilor străini și-ar dori ca Biden să aibă un al doilea mandat pentru a evita complicațiile cu Trump. Cu toate acestea ei au reacționat la performanța recentă a dezbaterii lui Biden cu consternare și teamă că Biden ar putea fi prea fragil pentru a-l învinge pe Trump și a conduce o superputere globală precum SUA.

Politico a vorbit cu 20 de persoane conectate la NATO sau la următorul summit al Alianței. Ideea care se desprinde este că BiIden nu este pregătit pentru luptă.

Mulți aliați aveau rezerve, cu mult înainte de dezbatere, în privința capacității lui Biden de a face față unui nou mandat de 4 ani.

„Nu este nevoie de un geniu pentru a vedea că președintele este bătrân”, a spus un oficial dintr-o țară europeană NATO. „Nu suntem siguri că, chiar dacă va câștiga, va putea supraviețui încă patru ani”. Alții au mers mai departe. „A fost dureros de urmărit, să fim sinceri”, a spus un oficial al UE despre dezbatere. 

Fostul ambasador în România, Mark Gitenstein, ambasadorul SUA în UE și consilier de multă vreme Biden, a încercat să minimizeze problemele. Acesta a spus că orice accent pe vârsta lui Biden provine din preocupările legate de alegeri și de capacitatea lui de a-și asigura un al doilea mandat. „Nu am auzit niciodată vreun lider care mi-a exprimat în mod direct sau indirect o îngrijorare cu privire la vârsta lui”, a spus Gitenstein într-un interviu.

 

Program de foc pentru președinte

Foto: Summitul de la Vilnius, 2023

În orice caz, Biden va trebui să-și demonstreze abilitățile de lider și rezistența la summitul de la Washington, care începe marți dimineața și se va desfășura până joi. În calitate de gazdă, el nu va putea sări peste evenimente.

În prima zi a summit-ului, președintele va susține discursul principal despre cei 75 de ani ai NATO la Auditoriul Mellon, unde a fost semnată carta fondatoare a alianței la câțiva ani după al Doilea Război Mondial. Biden este un avocat al consolidării NATO, dar mesajul s-ar putea pierde dacă se va împiedica la pasaje cheie sau își pierde firul logic la mijlocul propoziției.

Apoi, miercuri – cele mai aglomerate 24 de ore ale summitului – Biden va strânge mâna cu liderii celorlalte 31 de state membre, precum și cu națiunile partenere. Apoi va conduce o reuniune de trei ore a Consiliului Atlanticului de Nord, cu ceilalți șefi de stat și de guvern.

Miercuri seara, Biden va găzdui o cină a liderilor mondiali, spre miezul nopții – trecând peste noua lui autoimpusă oră de la ora 20:00 . Va avea toate capcanele unei cine de stat, care va cere lui Biden să fie lucid în timp ce se împrietenește cu omologii și discută chestiuni sensibile departe de camere.

Biden va participa, de asemenea, joi și va conduce o sesiune maraton de întâlniri. Vor fi discutate diverse subiecte, de la războiul din Ucraina, la creșterea capacităților de descurajare ale NATO, până la situația dinamică de securitate din Indo-Pacific. Va trebui să stea la sesiuni bilaterale cu aliați de top.

Totul se va încheia totul cu o conferință de presă a președintelui Biden, unde cu siguranță va pune mult mai multe întrebări despre vârsta și acuitatea sa decât relațiile transatlantice.

Vârsta lui Biden va fi un impediment major în capacitatea lui Biden de a coagula sprijinul american pentru apărarea Europei și a lumii libere.

„Ucraina este încă subiectul cel mai important”, a spus Ian Bremmer, președintele Grupului Eurasia, „dar preocupările legate de vârsta lui Biden distrage din ce în ce mai mult atenția conversațiilor de fond”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel