Compania norvegiană Kongsberg Defence & Aerospace va furniza Ucrainei mai multe sisteme anti-drone, în valoare de 740 de milioane NOK (70,5 milioane de dolari). Este vorba de Cortex Typhon C-UAS, un sistem antidronă nou dezvoltat, se precizează într-o declarație publicată pe site-ul guvernului norvegian.
Sistemul de apărare antidrone Cortex Typhon, de la Kongsberg Defence & Aerospace, este conceput pentru a distruge diferite drone prin distrugere fizică sau alte mijloace de contracarare.
„Acest contract va oferi o creștere semnificativă a capacităților Forțelor Armate ucrainene și le va sprijini capacitatea de a-și apăra poporul și țara de amenințările aeriene”, a declarat președintele companiei Kongsberg, Eirik Lie.
CORTEX Typhon C-UAS
Sistem antidrone CORTEX Typhon C-UAS (dezvoltat de Kongsberg Defence & Aerospace), instalat pe vehicul Dingo / Ministerul norvegian al Apărării
Sistemul antidronă CORTEX Typhon C-UAS se bazează pe software și hardware de la Teledyne Flir și Kongsberg (inclusiv sistemul de supraveghere Kongsberg), precum și stația de foc, controlată de la distanță (RWS). Toate sunt integrate prin soluția de luptă (ICS) CORTEX.
Modulul de luptă telecomandat este instalat pe mașina blindată Dingo, donată de Forțele armate norvegiene, împreună cu armamentul și muniția necesară.
Mai concret, pe mașina blindată Dingo 2 sunt instalate o mitralieră controlată de la distanță și un sistem de supraveghere pentru a căuta și a distruge ținte.
Echipamentele sunt furnizate prin Fondul Internațional pentru Ucraina, creat de Regatul Unit și de parteneri internaționali pentru a identifica și dobândi capacități critice pentru Forțele Armate ale Ucrainei.
Reamintim că există discuții aprinse în Germania cu privire la necesitatea transferului de rachete Taurus cu rază lungă de acțiune la Kiev, pe care Kievul le-a cerut de la Berlin la sfârșitul lunii mai. Cu toate acestea, Germania a anunțat că va livra Ucrainei “superdrona” Luna NG. Aparatul este considerat extrem de util în acțiuni avansate de luptă.
Kremlinul susține că aprovizionarea Occidentului cu arme la Kiev și asistența în pregătirea armatei ucrainene nu fac decât să prelungească conflictul și nu vor schimba situația de pe câmpul de luptă. Cu toate acestea, cu ajutorul echipamentelor occidentale, Armata ucraineană a reușit să recupereze o parte din teritoriul ocupat de Rusia.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News