Norvegia intenționează să achiziționeze 16 sisteme de artilerie M142 HIMARS din Statele Unite

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Un lansator de rachete multiplu HIMARS pe linia de asamblare. Sursa Foto: Lockheed Martin.
Un lansator de rachete multiplu HIMARS pe linia de asamblare. Sursa Foto: Lockheed Martin.

La 9 august 2024, Departamentul american al Apărării a anunțat o nouă vânzare militară externă către guvernul Norvegiei, care implică furnizarea de sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate M142 (HIMARS) și echipamente conexe. Acordul, care este evaluat la aproximativ 580 de milioane de dolari, a fost aprobat de Agenția de Cooperare pentru Securitate și Apărare (DSCA) și a fost prezentat Congresului pentru aprobare finală.

 

Oferta de vânzare propusă Norvegiei include șaisprezece unități M142 HIMARS, împreună cu cincisprezece unități M30A2 GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System) și cincisprezece unități M31A2 GMLRS Unitary puternic explozive.

În plus, Norvegia urmează să achiziționeze o sută de focoase M57 Army Tactical Missile System (ATACMS), care sunt esențiale pentru extinderea razei de acțiune și a impactului capacităților sale în materie de artilerie. Pachetul cuprinde, de asemenea, rachete LCRRPR (Low-Cost Reduced Range Practice Rocket), manuale tehnice electronice interactive și o gamă completă de servicii de asistență, inclusiv integrare, piese de schimb, echipamente de testare, logistică și formare. 

În decembrie 2017, compania sud-coreeană Hanwha Aerospace [fostă Hanwha Land Systems] a câștigat o licitație lansată de Oslo pentru înlocuirea obuzierelor autopropulsate M109A3GN ale armatei norvegiene. Alegerea a căzut pe K9 Thunder, din care 24 urmau să fie achiziționate pentru 215 milioane de dolari. A fost acordată o opțiune pentru încă 24 de unități.

Astfel, atunci când Ministerul Apărării din Norvegia și-a anunțat intenția de a achiziționa lansatoare multiple de rachete [MRL] pentru a-și consolida artileria și a înlocui MLRS-urile M270 vândute Ucrainei, producătorul sud-coreean a văzut o oportunitate de a-i vinde K239 Chunmoo, un sistem deja ales de Polonia. Și în septembrie 2022, a semnat un memorandum de înțelegere [MoU] cu grupul Kongsberg Gruppen în acest scop.

"Norvegia este una dintre principalele piețe pe care le avem în vedere, iar Suedia ar putea urma", a declarat Junheun Lee, directorul pentru dezvoltarea afacerilor europene al Hanwha, la expoziția de armament EuroSatory. Norvegienii "ar dori livrarea înainte de 2030, iar noi putem face acest lucru cu siguranță", a declarat el anterior pentru Defense News.

Cu toate acestea, nu este sigur că argumentele Hanwha vor fi suficiente pentru a convinge armata norvegiană, care ia în considerare în mod clar o soluție americană.

La 9 august, Defense Security Cooperation Agency [DSCA], care este responsabilă de exporturile de echipamente militare americane prin mecanismul FMS [Foreign Military Sales], a emis un aviz prin care recomandă Congresului SUA să accepte vânzarea potențială a 16 M142 HIMARS [High Mobility Artillery Rocket System] către Norvegia pentru o sumă estimată la 580 de milioane de dolari [aproximativ 530 de milioane de euro la cursul de schimb actual].

,,Vânzarea propusă va îmbunătăți capacitatea Norvegiei de a face față amenințărilor actuale și viitoare și va spori interoperabilitatea sa cu SUA și cu alte forțe aliate", a declarat DSCA.

,,De asemenea, va consolida capacitățile de artilerie și de tragere cu rază medie de acțiune ale Norvegiei" și "nu va modifica echilibrul militar fundamental din regiune", a adăugat acesta.

Totuși, aceasta este doar o opinie și nu anticipează intențiile oficialilor de Oslo. În 2023, de exemplu, DSCA a dat undă verde vânzării a 20 de sisteme M142 HIMARS către Țările de Jos, care au optat în cele din urmă pentru sistemul PULS de la Elbit Systems din Israel.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel