Act de sabotaj la una dintre cele mai importante baze aeriene din Norvegia: Aici sunt desfăşurate avioane de luptă stealth F-35A

DefenseRomania Team |
Data publicării:
F-35 norvegiene / Foto: forsvaret.no - Morten Hanche
F-35 norvegiene / Foto: forsvaret.no - Morten Hanche

Norvegia a anunțat că una dintre cele mai strategice baze aeriene ale sale a fost ținta unui sabotaj. Anunțul vine în contextul în care alte baze aeriene NATO din Europa - în special din Germania unde cazurile de zboruri neautorizate ale unor deasupra infrastructurii critice au fost tot mai dese. Aceste incidente survin pe fondul avertismentelor tot mai numeroase cu privire la activitatea răuvoitoare a Rusiei pe continent, parte a unui val aparent de „război hibrid”, în timp ce conflictul din Ucraina alimentează și mai mult tensiunile Est-Vest.

În mai, Financial Times a relatat că mai mulți oficiali europeni ai serviciilor de informații erau îngrijorați de posibile „ acțiuni violente de sabotaj « orchestrate de Rusia, care ar putea folosi » agenți proxy ”. De aici, fără îndoială, aceste alerte de securitate repetate...

Oricum ar fi, aceste îngrijorări nu sunt nefondate. În aprilie, doi cetățeni germano-ruși au fost arestați sub suspiciunea de a pregăti un sabotaj împotriva unor situri militare americane din Germania, în special Grafenwoehr (Bavaria), unde soldații ucraineni sunt antrenați să utilizeze tancurile M1A1 Abrams.

Și în Norvegia, se pun întrebări cu privire la un incident care a avut loc în aprilie anul trecut și care tocmai a fost făcut public. S-a dovedit că un cablu de telecomunicații, considerat a face parte din infrastructura critică a bazei aeriene Evenes, a fost tăiat intenționat în două.

Ziarul The Barents Observer a relatat astăzi că un cablu de comunicații asociat bazei aeriene Evenes, din nordul Norvegiei, a fost secționat. Incidentul a avut loc în aprilie și a fost raportat poliției, dar a fost anunțat abia acum, în timp ce procurorii investighează cele întâmplate.

Utilitatea exactă a acestei linii de comunicatii nu a fost precizata, dar rapoartele îl descriu ca fiind „parte a infrastructurii critice a bazei aeriene” și că a fost tăiat în afara perimetrului aerodromului. Poliția norvegiană a confirmat că acesta a fost tăiat în urma unei acțiuni deliberate, dar că, până în prezent, nimeni nu a fost acuzat și nu au fost identificați suspecți în acest moment.

Situată la nord de Cercul Polar Arctic, Baza Aeriană Evenes este esențială pentru apărarea Norvegiei și a Flancul Nordic al NATO. Este una dintre cele două baze ale Forțelor Aeriene Regale Norvegiene (RNoAF) care găzduiesc permanent unități de avioane de luptă stealth F-35A și primește, de asemenea, flota de avioane de patrulare maritimă P-8A.

În plus față de escadrilele sale, baza Evenes găzduiește alte unități militare importante, inclusiv cele responsabile cu apărarea aeriană (cele echipate cu rachete sol-aer NASAMS) și unități ale forțelor norvegiene de apărare cibernetică și ale Departamentului de logistică al forțelor armate norvegiene.

Nu este prima dată când Norvegia are de-a face cu un incident de acest gen. În 2022, un cablu submarin de comunicații care lega Andoya de arhipelagul Svalbard, care găzduiește un centru-cheie pentru colectarea datelor de la sateliți, a fost tăiat intenționat.

Cu un an înainte, un cablu utilizat de o rețea norvegiană de supraveghere subacvatică a dispărut. De asemenea, între 2017 și 2018, bombardierele rusești ar fi simulat raiduri împotriva radarelor de pe insula Vardo în cel puțin două ocazii.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel