Publicitate
Miniștrii de externe ai Poloniei și Cehiei, Radosław Sikorski, respectiv Jan Lipavski, și-au anunțat în avans intenția de a pleca în timpul discursului lui Lavrov.
Șeful diplomației cehe a spus chiar înainte de a plecala reuniunea OSC că se așteaptă doar la „mai multe basme rusești” de la Lavrov în OSCE, pe care nu intenționează să le asculte.
În timpul discursului lui Lavrov la reuniunea OSCE, miniștrii Cehiei, Poloniei, Ucrainei, Estoniei și Letoniei au părăsit sala.
Lavrov și-a folosit discursul în principal pentru a critica Uniunea Europeană, NATO și OSCE însăși.
Șeful diplomației ruse a numit organizația ca fiind inutilă. Purtătoarea de cuvânt a ministerului său, Mariia Zaharova, nu a ajuns deloc la întâlnire pentru că Malta, unde are loc evenimentul, întrucât viza i-a fost anulată.
Discursurile de deschidere ale reprezentanților organizației au fost împiedicate simbolic de o ploaie torențială.
Întrucât întâlnirea are loc într-o sală de ședințe dintr-un cort mare, discursurile liderilor OSCE nu s-au auzit pentru o scurtă perioadă de timp, din cauza ploii.
OSCE, dorit inclusiv de URSS
Gerald Ford și membrii delegației americane la summitul de la Helsinki din iulie 1975 / Arhivele Naționale SUA, via wikipedia
OSCE - Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa - a fost înființată în 1975 odată cu semnarea Documentului Final de la Helsinki.
Culmea, o serie de principii negociate atunci (inviolabilitatea frontierelor și integritatea teritorială) au fost introduse la solicitarea expresă a URSS
URSS dorea atunci să-și securizeze ”achizițiile” din Lagărul comunist și a obținut reasigurarea formală că statele din spatele Cortinei de Fier vor rămâne în sfera sa de influență, prin introducerea în Actul Final de la Helsinki a celor două principii.
Actul final de la Helsinki (1975) a fost un acord semnat de 35 de state care a încheiat Conferința pentru Securitate și Cooperare în Europa, desfășurată la Helsinki, Finlanda.
Uniunea Sovietică a dorit o conferință europeană pe probleme de securitate, în speranța că o astfel de întâlnire va avea ca rezultat recunoașterea oficială a granițelor politice din Europa de Est care fuseseră stabilite după al Doilea Război Mondial.
Reuniune informală OSC, în format restrâns
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat, la 4 decembrie 2024, la întâlnirea informală, în format restrâns, care a precedat reuniunea Consiliului Ministerial al OSCE din Malta.
Întrevederea a vizat sprijinul acordat Ucrainei de către OSCE în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse.
În intervenția sa, ministrul român al afacerilor externe s-a referit la implicațiile războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei și rolul OSCE în acest context, reconfirmând poziția principială a României de condamnare a acestei agresiuni ilegale.
Șeful diplomației române a condamnat atacurile cu drone asupra infrastructurii civile a Ucrainei, care afectează tranzitul global de alimente, precum și încălcarea de către Rusia a spațiului aerian al țărilor din proximitatea războiului, inclusiv al României. De asemenea, a evocat efectele războiului în regiunea extinsă a Mării Negre, condamnând atacurile hibride și ingerințele maligne ale Federației Ruse în procesele democratice și în societățile democratice.
***
OSC are 57 de state membre. Pe lângă țările europene, include și țările din Asia Centrală, SUA și Canada. Este astfel cea mai mare platformă regională de securitate din lume.
Reuniunea de două zile a miniștrilor OSCE din Malta are loc într-un moment în care organizația trece printr-o criză profundă. Acest lucru este cauzat de Rusia, care prin agresiunea sa din Ucraina încalcă principiile de bază ale OSCE și, în același timp, perturbă procesele decizionale ale organizației.
Întâlnirea de joi urma să fie găzduită inițial de Estonia, înainte ca Rusia să opune veto acestei posibilități.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News