Noile drone de atac turcești Akinci se pregătesc de „botez” într-un război major. Ucraina poate deveni primul operator din Europa al Akinci

Ionel Copcea |
Data publicării:
Bayraktar Akinci
Bayraktar Akinci

Potrivit presei ucrainene, șeful companiei Baykar Defense din Turcia, Haluk Bayraktar, a declarat că armata ucraineană ar putea primi noua dronă de atac de tip Bayraktar Akinci. 

După cum a precizat acesta, negocierile dintre părți sunt în curs de desfășurare. Compania turcească furnizează în mod activ dronele sale părții ucrainene, pe care Kievul le consideră de neîntrecut. Înaintea începerii invaziei militare a Rusiei, în Ucraina a existat un adevărat cult al dronelor Bayraktar TB2.

În timpul ostilităților însă, s-a dovedit faptul că acestea sunt niște drone normale, care pot fi doborâte destul de ușor de apărarea antiaeriană. În prezent, armata ucraineană mai deține doar un număr redus de drone turcești Bayraktar TB2, care sunt folosite însă mai mult pentru îndeplinirea de misiuni de cercetare.

Pe lângă disponibilitatea de a livra Ucrainei noile drone Bayraktar Akinci, Haluk Bayraktar a confirmat și intenția părții turce de a deschide pe teritoriul ucrainean o fabrică pentru producerea întregii linii de drone turcești. Aceasta ar trebui să înceapă să funcționeze într-un an și jumătate.

“Problema este în discuție, din câte știu eu. Armata ucraineană este bine versată în ceea ce producem și în ce investim noi”, a spus șeful companiei din Turcia. Bayraktar Akinci aparține unei noi clase de drone grele.

 

Despre noile drone de atac Bayraktar Akinci

 

2. Președinte... (erdogan-bayraktar-akinci-turcia_65486000.jpg)

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în timpul ceremoniei de introducere în cadrul Forțelor Armate a noilor drone de atac Bayraktar Akinci. Sursă foto: Administrația Prezidențială de la Ankara

Aceasta are o lungime de 12,2 metri, înălțimea de 4,1 metri și anvergura aripilor de 20 de metri. Greutatea maximă la decolare declarată de producător ajunge la 6.000 de kilograme, cu o sarcină utilă de 1.350 de kilograme. Altitudinea operațională de zbor declarată este de 30.000 de picioare (aproximativ 9.150 de metri), iar plafonul practic de zbor de 40.000 de picioare (aproximativ 12.200 de metri).

Drona poate rămâne în aer pentru o durată de 24 de ore.

Bayraktar Akinci poate zbura în regim complet automatizat, având posibilitatea de a decola și ateriza în mod independent. Viteza maximă a dronei este de 360 de kilometri pe oră, iar viteza de croazieră de 240 de kilometri pe oră.

Drona Bayraktar Akinci este echipată cu un radar cu antenă activă în fază (AFAR), șase computere cu inteligență artificială, un sistem de ghidare și șase punte de prindere pentru montarea rachetelor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel