Decizia vine după ce Naval Air Systems Command (NAVAIR) a impus o pauză operațională pe 6 decembrie, ca măsură de precauție, după ce un Osprey a efectuat o aterizare de urgență din cauza unei defecțiuni la motor. Cu alte cuvinte, imediat după decolare, avionul a pierdut unul dintre motoare.
Potrivit celor de la The Aviationist, e vorba de un CV-22 Osprey al Comandamentului pentru Operațiuni Speciale ale Forțelor Aeriene (AFSOC). Astfel, pe 20 noiembrie, la baza aeriană Cannon din New Mexico. Similaritățile cu un accident anterior, produs în largul coastelor Japoniei în noiembrie anul trecut, au determinat adoptarea imediată a acestor măsuri. Amintim că în noiembrie 2023 un V-22 Osprey al Armatei americane s-a prăbușit în largul coastei Japoniei după o problemă la motor. Din păcate atunci toți cei opt membri ai echipajului au decedat.
Avionul V-22 Osprey care a pierdut recent un motor după decolare a înregistrat similitudini cu cel prăbușit în Japonia
Se pare că în incidentul din aceste zile aeronava CV-22 a prezentat avertizări similare cu cele ale tragediei din Japonia în cockpit, imediat după decolare, iar apoi a pierdut un motor. Echipajul a reușit din fericire să efectueze o aterizare în siguranță.
Investigațiile preliminare au relevat defecțiuni la componente metalice care prezentau semne de slăbiciune structurală, asemănătoare celor găsite la avionul V-22 prăbușit în Japonia, mai scrie sursa citată. Ancheta e în curs de desfășurare.
Lt. Col. Becky Heyse, purtătoare de cuvânt a AFSOC, a declarat că suspendarea antrenamentelor de zbor pentru CV-22 permite analizarea detaliată a incidentului recent pentru a minimiza riscurile.
V-22 Osprey, photo source: United States Air Force
De precizat însă că la doar câteva zile de la acest incident din 20 noiembrie 2024, a avut loc un altul. Un Osprey al al Marine Corps HMX-1, utilizat pentru transportul personalului Casei Albe, a întâmpinat probleme tehnice. Atunci personalul și oficialii aflați la bordul aeronavei au fost transferați într-un alt avion de același tip.
Un alt incident tragic a avut loc în 2022. Atunci un avion militar american V-22 cu un format echipaj de patru persoane participând la manevrele NATO în Norvegia a fost dat dispărut. Avionul se prăbușise iar toți cei patru militari au decedat.
Însă atunci ancheta a ajuns la concluzia că avionul se prăbușise din cauza unei erori umane pe care a făcut-o pilotul aeronavei, nu din cauza unei defecțiuni tehnice precum în incidentul din Japonia din 2023.
V-22 Osprey este un avion tiltrotor dezvoltat de Bell Helicopter și Boeing, care combină caracteristicile unui elicopter (decolare și aterizare verticală) cu cele ale unui avion cu aripă fixă (viteză și autonomie ridicate). Acest design unic permite misiuni flexibile în medii diverse. A fost folosit în mai multe teatre de operații, inclusiv Afganistan sau Irak, în misiuni de transport, dar și umanitare.
Aeronava e propulsată cu două motoare Rolls-Royce AE 1107C-Liberty, iar la nivel de critici experții arată cu degetul către costul de operare ridicat.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News