Noi mișcări ale navelor rusești din Marea Mediterană: Două nave de luptă au tranzitat Canalul Suez și au ieșit în Marea Roșie

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Fregata Amiral Grigorovici din Flota rusă a Mării Negre
Fregata Amiral Grigorovici din Flota rusă a Mării Negre

Serviciul de presă al Flotei ruse din Oceanul Pacific (FROP) a anunțat, pe 17.07.2024, că un detașament de nave, format din crucișătorul purtător de rachete Varyag și fregata Mareșal Șaposhnikov, a încheiat tranzitarea Canalului Suez și a ieșit din Marea Mediterană în Marea Roșie.

“În prezent, echipajele navelor de luptă ale FROP continuă îndeplinirea de misiuni în cadrul marșului de lungă durată. Cu câteva zile în urmă, marinarii FROP și-au încheiat participarea la misiunile desfășurate în estul Mării Mediterane de către Gruparea operativă permanentă a Forțelor Navale ale Federației Ruse”, se arată într-un comunicat de presă al flotei, preluat de agenția Interfax.

După cum au informat reprezentanții militari ruși, marșul de instrucție al navelor de luptă ale FROP a început pe 22 ianuarie 2024. Pe timpul acestuia, marinarii ruși au executat zeci de antrenamente de pregătire pentru luptă și de organizare a activităților zilnice pe mare.

Cele două nave au efectuat escale în porturi din India, Sri-Lanca, Iran, Qatar și Egipt.

Crucișătorul purtător de rachete Varyag este nava amiral a FROP. Fregata Mareșal Shaposhnikov este una dintre cele mai moderne nave de luptă ale FROP, fiind adaptată pentru întrebuințarea de rachete de corazieră Kalibr.

Comentariul autorului: În urma ieșirii din Marea Mediterană a crucișătorului Varyag și a fregatei Mareșal Shaposhnikov, în compunerea escadrei rusești din regiune au mai rămas numai un submarin (Ufa) și patru nave de suprafață (fregata Amiral Grigorovici, corveta Merkury, precum și petrolierele Kola și Viceamiral Paromov). Trebuie remarcat faptul că între acestea se mai află doar două platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, respectiv submarinul Ufa și fregata Amiral Grigorovici.

Aceasta din urmă se află în estul Mării Mediterane de peste doi ani și jumătate, adică înainte de începerea invaziei militare rusești în Ucraina. Probabil că, periodic, la un interval de câteva luni, echipajul navei se schimbă.

În perioada următoare este posibil ca în Marea Mediterană să sosească și alte nave de luptă rusești, aflate în prezent pe mare. Este vorba despre fregata Neustrashimy a Flotei din Marea Baltică, fregata Amiral Gorshkov a Flotei de nord sau corvetele Gromky și Rezky ale FROP.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel