Noi detalii dezvăluite despre Tempest, viitorul avion de generația a 6-a euro-asiatic. Designul a fost modificat față de configurația anterioară cu „aripă lambda”

Un model al avionului de vânătoare aflat în prezent în curs de dezvoltare de Japonia, Regatul Unit și Italia a fost dezvăluit la Expoziția Internațională Aerospațială de la Tokyo desfășurată în perioada 16-19 octombrie.

Proiectul, cunoscut oficial sub numele de Global Combat Air Program (GCAP), sau sub denumirea britanică Tempest,  își propune să dezvolte un avion de luptă de ultimă generație care integrează capabilități avansate din sectoarele de apărare ale celor trei națiuni.

2. Imagine co... (tempest-marea-britanice_70451700.jpeg)

Imagine concept a Tempest, viitorul avion de generația a 6-a. Photo source: Gareth Jennings @X

Efortul comun este condus de Mitsubishi Heavy Industries din Japonia, BAE Systems din Marea Britanie și Leonardo din Italia.

La expoziție, BAE Systems a prezentat o versiune redusă a modelului, care măsoară aproximativ 2 metri lungime - aproximativ o zecime din dimensiunea aeronavei reale. Un model la scară reală, de peste 20 de metri lungime, a fost expus anterior la Farnborough International Airshow din Marea Britanie, în iulie 2024.

 

Noul Tempest de generația a 6-a prezentat în Japonia: Un design mai mare al aripii delta, care se îndepărtează de configurația anterioară de „aripă lambda”

 

1. Macheta vi... (tempest-macheta_66811000.jpg)

Macheta viitorului avion Tempest prezentată în Japonia. Photo: Open sources

Potrivit reprezentanților BAE Systems, designul modelului prezentat la Tokyo se apropie destul de mult de versiunea mai mare prezentată anterior. Cu toate astea, modelul Tokyo a afișat elemente de design actualizate, inclusiv modificări semnificative ale aripii principale, fuselajului din spate și secțiunilor de coadă. Aceste ajustări reflectă o trecere de la concentrarea asupra agilității în luptele aeriene la îmbunătățiri în raza de acțiune, viteză și capacitate de încărcare utilă.

Cea mai recentă versiune prezintă un design mai mare al aripii delta, care se îndepărtează de configurația anterioară de „aripă lambda”. Această evoluție a designului urmărește reducerea rezistenței la înaintare, creșterea capacității de combustibil și îmbunătățirea portanței, îmbunătățind în cele din urmă capacitățile operaționale ale avionului.

Oficialii BAE Systems au declarat că proiectarea generală a avionului de luptă este de așteptat să fie finalizată până în 2025, marcând o etapă cheie pentru programul GCAP.

 

Câteva date tehnice despre Tempest, viitorul avion de generația a 6-a al Marii Britanii, Italiei și Japoniei

 

3. Tempest de... (tempest_programme_57207400.jpg)

Tempest de generația a 6-a, imagine concept

Tempest este conceput ca un avion de vânătoare invizibil de generația a VI-a, dotat cu o serie de sisteme: capacitatea de a opera cu sau fără pilot; de a controla roiuri de drone de atac; de a prezenta un profil radar redus; de a avea sisteme de date inovatoare și de a fi înarmat cu arme de ultimă generație, cum ar fi rachete hipersonice.

Această aeronavă avansată va fi livrată prin intermediul Global Combat Air Programme (GCAP) - un parteneriat între Londra, Roma și Tokyo. De asemenea, avionul stealth supersonic se va mândri cu un radar extrem de puternic de ultimă generație care poate furniza de 10.000 de ori mai multe date decât sistemele actuale, oferind un avantaj în luptă.

Descarcă și tu aplicația pentru mobil DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

De subliniat și faptul că în Europa Tempest nu e singurul program de generația a 6-a aflat în dezvoltare. Programul Future Combat Aircraft System (FCAS) - derulat cu participarea Franței, Germaniei și Spaniei, cu Belgia plănuind să se alăture și alți parteneri precum Suedia văzuți ca potențiali nou-veniți - urmează să selecteze un proiect de avion de luptă până în 2025. 

CITEȘTE ȘI: Imaginile unui avion rusesc Su-57 cu rachete amplasate în exteriorul aeronavei provoacă discuții aprinse. Experții spun că totul este „ilogic”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel