Noi detalii despre racheta rusească care a intrat în spaţiul aerian al Poloniei: A fost o altă "demonstrație de forță" din partea Rusiei?

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Incidentul cu racheta de croazieră rusească care a intrat în spațiul aerian polonez este mai mult decât o simplă "demonstrație de forță" din partea Rusiei, deoarece s-a petrecut în apropierea unor baze militare folosite de Armata SUA și Bundeswehr.

Situația privind prezența unei rachete de croazieră rusești în Polonia, în apropierea orașului Zamosc, la 29 decembrie, are posibile implicații strategice, care se extind dincolo de simplul fapt că unele rachete şi aeronave ostile pot intra și ieși liber din spațiul aerian al NATO.

Incidentul urmează unui eveniment anterior, petrecut în decembrie 2022, când o rachetă rusească Kh-55 s-a prăbușit în apropiere de Bydgoszcz, zburând 450 km în spațiul aerian polonez. Faptul că aceasta rachetă a căzut pe teritoriul polonei a devenit oficial cunoscută în mai 2023, când fostul ministru polonez al Apărării a comunicat oficial concluziile anchetei. Cu toate acestea, situația de data aceasta ar putea fi și mai interesantă.

 

A încercat Rusia să testeze capacitățile de apărare aeriană ale țărilor NATO?

 

În primul rând, pe 29 decembrie 2023, epava rachetei din recentul incident ar fi fost căutată în zonele Komarów și Wolka-Labunska, aceasta din urmă situată la 10 km de Zamość, relatează publicaţia poloneză Defence24.

În special, zona Zamosc a găzduit la începutul anului un sistem german de apărare antiaeriană Patriot, desfășurat de Luftwaffe, după cum s-a anunțat oficial.

Deși locația sistemului Patriot nu a fost precizată cu exactitate în comunicatul de presă, din considerente de securitate, ulterior Luftwaffe a dezvăluit pur și simplu unde se afla exact. Aceasta precizarea a fost făcută în contextul în care sistemul Patriot, care aparţinea Germaniei, părăsea deja acel loc după ce își încheiase misiunea.

Baterii de sisteme Patriot, pregătite de armata germană pentru a fi desfăşurate în Polonia. Sursa Foto: Captura video Welt.

Unitățile Patriot germane au părăsit zona Zamosc în noiembrie, iar o lună mai târziu, o rachetă de croazieră rusă a fost detectată zburând deasupra regiunii poloneze.

În plus, în apropiere de Zamosc, există o mică bază militară americană asociată cu aeroclubul Zamość EPZA (notată pe hartă ca Lotnisko Zamość-Mokre). Se pare că acest aerodrom a fost folosit de armata americană din 2022. În special de către Divizia 82 Airborne, care a fost văzută, de asemenea, folosind terenul de antrenament (nr. 3391) la nord de oraș.

Acești factori ridică semne de întrebare dacă direcționarea rachetei prin această parte a Poloniei a fost o acțiune deliberată a Federației Ruse. În afară de creșterea tensiunilor politice, ar putea avea o implicație practică care vizează evaluarea capacităților de apărare aeriană ale țărilor NATO.

 

Cum a încercat Polonia să intercepteze racheta rusească care a intrat în spaţiul său aerian?

 

Autorităţile poloneze au dezvăluit recent că avioanele de luptă F-16 au fost desfășurate în urma pătrunderii unei rachete rusești în spațiul aerian al Poloniei, pe fondul unui asalt pe scară largă asupra Ucrainei. Statul Major General al forțelor armate poloneze a identificat un "obiect neidentificat", care ulterior s-a stabilit că era o rachetă de croazieră rusă, care a intrat în spațiul aerian polonez în zorii zilei de 29 decembrie 2023. 

Racheta a străbătut aproximativ 40 km într-un interval scurt de 3 minute pe teritoriul Poloniei. Generalul Wieslaw Kukula, șeful Statului Major al armatei poloneze, a declarat: "Pe baza tuturor indicatorilor, o rachetă rusă a intrat și a ieșit din spațiul aerian polonez". 

Sistemele radar poloneze și cele ale NATO au urmărit îndeaproape traiectoria rachetei, ceea ce a dus la repoziționarea avioanelor F-16 care fie patrulau în zonă, fie, după cum sugerează unele surse, au fost mobilizate ca reacție la incursiune. 

Această ridicare a nivelului de alertă în Polonia a avut loc concomitent cu ceea ce Ucraina a numit a fi cel mai puternic atac cu rachete pe care Federația Rusă l-a efectuat asupra Ucrainei de la începutul conflictului. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel