Noi detalii despre doborârea Kinzhal: Rușii au vânat un Patriot după ce i-au aflat locația, dar au sfârșit cu racheta hipersonică interceptată

Sistem Patriot (Bundeswehr) și Racheta hipersonică Kinzhal, transportată de un MiG-31K
Sistem Patriot (Bundeswehr) și Racheta hipersonică Kinzhal, transportată de un MiG-31K

CNN anunță care era de fapt ținta rachetei hipersonice Kinzhal: Un sistem american Patriot, care de fapt a reușit doborârea acesteia.

Acum o săptămână, Rusia a încercat să distrugă un sistem de apărare aeriană Patriot și în acest scop a utilizat o rachetă hipersonică Kinzhal / Kinjal. Racheta a fost însă doborâtă. Informația a fost confirmată oficial de Pentagon, prin vocea generalulului de brigadă al Forțelor Aeriene, Pat Ryder.

Deși Rusia a negat informația privind doborârea Kinjal, oficiali americani au confirmat pentru CNN că atacul rusesc nu a avut succes, iar armata ucraineană a interceptat în schimb racheta hipersonică cu un sistem Patriot. Evenimentul marchează prima utilizare (publică) cu succes de către Ucraina a sistemului de apărare aeriană Patriot, la doar câteva săptămâni după sosirea acestuia în țară.

Este interesant de remarcat faptul că pentru a intercepta Kh-47 „Kinzhal” au fost lansate mai multe rachete din sistemul de apărare aeriană Patriot, la unghiuri diferite, iar acest lucru demonstrează cât de repede armata ucraineană a reușit de fapt să stăpânească această armă pentru a doborî rachetele rusești.

 

 

Rusia căuta Patriot încă din martie

Oficialii americani cred că rușii au interceptat semnale radio de la sistemul Patriot, ceea ce le-a permis să vizeze sistemul cu o rachetă hipersonică Kinzhal.

Trebuie spus că sistemul de rachete Patriot este echipat cu un radar puternic pentru a detecta ținte care se apropie la distanță mare, ceea ce îl face o platformă extrem de abilă de apărare antiaeriană capabilă să intercepteze rachete balistice și alte tipuri de amenințări.

Dar radarul foarte puternic face ca sistemul Patriot să devină o țintă ”vizibilă” pentru ruși.

„Radarul (o baterie standard Patriot poate fi echipată cu un radar AFAR AN/MPQ-53 sau cu un radar mai puternic AN/MPQ-65) emite un semnal puternic și va fi detectat în cele din urmă de informațiile radio rusești”, spune și colonelul american David Shank, pentru The War Zone.

De altfel, prima testare din partea Rusiei a avut loc în luna martie, la atacul masiv cu rachete, specialiștii ucraineni estimând atunci că Moscova încearca să afle dacă Patriot a ajuns sau nu în Ucraina.

Potrivit oficialilor, există modalități de a masca aceste semnale, dar se pare că armata rusă a reușit să determine locația aproximativă a Patriotului staționat lângă Kiev.

Ucraina a primit cel puțin două sisteme Patriot, unul din SUA și unul din Germania, pentru a-și consolida apărarea antiaeriană, care anterior nu puteau intercepta mai multe rachete rusești moderne, cum ar fi Kin.

Reamintim, pe 6 mai, comandantul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul locotenent Mykola Oleschuk, a confirmat că armata ucraineană a doborât  cu  ajutorul complexului Patriot racheta rusă Kinjal. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel