Cel puțin trei lovituri au fost executate asupra aerodromului Starokonstantinov întrebuințat de Forțele Aeriene ale Ucrainei, potrivit canalelor de propagandă pro-război ruse care susțin că reprezentanții ucraineni intenționează să folosească acest aerodrom pentru primirea avioanelor de vânătoare F-16 de producție americană. Potrivit ultimelor informații, militarii ucraineni au încercat să amplaseze la Starokonstantinov adăposturi speciale pentru aeronavele occidentale, a căror livrare este așteptată la Kiev în acest an.
De precizat că atacul masiv rus s-a petrecut în aceeași noapte în care Ucraina a atacat Crimeea ocupată temporar de ruși, din toate părțile. Rachete ATACMS, drone aeriene și drone maritime au fost folosite pentru executarea loviturilor împotriva țintelor militare ruse din Crimeea.
În ceea ce privește atacul rus, dronele și rachetele rusești au atacat, de asemenea, ținte din Regiunea Vinnița. Se pare că, în urma atacului, a fost distrus unul dintre posturile de comandă ale armatei ucrainene. Propaganda rusă susține că la acest post de comandă de lângă Vinnița, au fost prezenți deseori ofițeri superiori din statele membre NATO. Informația nu este confirmată de nicio sursă independentă.
În timpul atacurilor au fost folosite și rachete cu bazare aeriană, inclusiv rachete de croazieră Kh-101. Cu ajutorul acestora, precum și al dronelor kamikaze de tip Geran, au fost lovite ținte din Regiunea Poltava.
Mai multe atacuri au fost semnalate în timpul nopții și în localitatea și regiunea Harkov, de unde, cu o zi înainte, militarii ucraineni au încercat din nou să bombardeze Regiunea Belgorod din Rusia.
De asemenea, au fost lovite și ținte din Regiunea Cernigov, unde se pare că a fost vizată baza unei brigăzi de apărare teritorială.
În dimineața zilei de joi, Forțele Armate ale Federației Ruse au continuat să atace cu drone kamikaze instalații militare ucrainene din localitatea Dnepr (redenumită Dnepropetrovsk). Primele drone lansate au avut ca misiune identificarea pozițiilor de apărare antiaeriană ale adversarului, după care a urmat un nou val de atacuri asupra unor lansatoare de apărare antiaeriană ale armatei ucrainene.
Explozii au fost semnalate și în localitatea și în regiunea Odesa, unde au fost produse pagube asupra zonelor de depozitare a dronelor maritime, cu care militarii ucraineni au încercat din nou să atace Peninsula Crimeea.
Atacurile rusești au fost îndreptate și împotriva unor ținte din nordul așa-zisei republici populare Donețk. Au fost lovite, între altele, poziții fortificate ale Forțelor Armate ucrainene din zona Krasny Liman și Svyatogorsk.
Ucraina confirmă atacul masiv rus și susține că a doborât o parte din rachetele lansate de ocupant
Seria loviturilor a continuat și în nordul Regiunii Harkov, inclusiv în partea de sud a localității Volchansk, aflată sub controlul militarilor ucraineni.
Atacurile din noaptea și dimineața de 30 mai au fost confirmate și de reprezentanții Forțelor Aeriene ale Ucrainei.
Aceștia au anunțat că ocupanții ruși au atacat instalații militare și obiective ale infrastructurii critice din Ucraina folosind opt rachete dirijate antiaeriene S-300/S-400 în Regiunea Harkov, 11 rachete de croazieră Kh-101/Kh-555 lansate de bombardiere strategice Tu-95MS din Regiunea Saratov, precum și 32 de drone de atac Shahed-131/136
lansate de la Cap Chauda (Crimeea) și din Primorsko-Akhtarsk (Ținutul Krasnodar).
Unitățile de rachete antiaeriene, grupurile mobile de foc și unitățile de război electronic din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei au respins atacurile aeriene ale inamicului. Ca urmare a luptelor aeriene, au fost distruse șapte rachete de croazieră Kh- 101/Kh-555 și 32 de drone de atac Shahed-131/136, în Regiunile Hmelnițki, Denpropetrovsk, Cherkasy, Kirovograd, Zaporojie, Odesa, Herson, Kiev și Vinnița.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News