Niveluri crescute de radioactivitate în nordul Europei | Rusia susţine că nu dispune de informaţii despre vreun semnal de alarmă

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia nu a fost informată despre vreo situaţie de urgenţă în privinţa unor particule nucleare detectate în zona Mării Baltice, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters şi TASS.

'Avem un sistem de monitorizare a securităţii nivelurilor de radiaţii absolut avansat şi nu a existat vreo alarmă în caz de urgenţă', a afirmat Peskov. 'Nu ştim sursa acestor informaţii' apărute în presa occidentală, care în weekend a relatat despre o uşoară creştere a concentraţiei de izotopi radioactivi deasupra Europei de Nord, a adăugat el.

Finlanda, Suedia şi Norvegia au semnalat la sfârşitul săptămânii trecute niveluri neobişnuite de radioactivitate de origine umană, o creştere inofensivă pentru om care, potrivit unui institut olandez, şi-ar afla sursa în vestul Rusiei sau la vest de această ţară, a relatat AFP sâmbătă.

Organizaţia pentru Interzicerea completă a testelor nucleare (CTBTO), ale cărei staţii permit măsurarea creşterii radioactivităţii de origine civilă, a publicat o hartă pe Twitter indicând zona de origine probabilă a sursei, potrivit măsurătorilor sale.

Sectorul acoperă treimea de sud a Suediei, jumătatea de sud a Finlandei, Estonia, Letonia, precum şi o largă zonă înconjurând frontiera de nord-vest a Rusiei, inclusiv oraşul Sankt Petersburg.

Aceşti izotopi (mai ales cesiu 137, cesiu 134 şi ruteniu 103) 'sunt foarte probabil de origine civilă', a indicat secretarul general al CTBTO, Lassina Zerbo, într-o postare pe Twitter.

Producătorul rus de energie nucleară Rosenergoatom a dezminţit orice incident la cele două centrale pe care le exploatează în acest sector - Leningradskaia şi Kolskaia.

Potrivit calculelor efectuate de Institutul olandez pentru sănătate publică şi mediu (RIVM), 'radionuclizii provin din direcţia Rusiei de vest', chiar dacă măsurătorile nu permit o localizare mai precisă, conform AFP.

Nuclizii înregistraţi sunt artificiali, deci de origine umană, iar compoziţia lor 'poate indica deteriorarea unui element combustibil într-o centrală nucleară', a subliniat autoritatea olandeză într-un comunicat, citat de agenţia de presă franceză.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel