Întâlnirea a fost prezidată de președintele Recep Tayyip Erdogan la Complexul prezidențial din Ankara, potrivit unui comunicat emis de Departamentul de Comunicare al Președinției.
La întâlnire s-au discutat aspecte legate de adăugarea de noi sisteme de apărare, care fac obiectul a nu mai puțin de 25 de proiecte. Astfel, au fost luate decizii cu privire la producția în serie de rachete, printre care racheta balistică cu rază scurtă de acțiune "TAYFUN", prima de acest fel din Turcia, racheta antinavă "ATMACA", racheta sol-sol de nouă generație TRLG-230, racheta antitanc cu rază scurtă "KARAOK", rachetele aer-aer "GOKDOGAN" și "BOZDOGAN", prrecum și de torpile "AKIA" și diferite muniții.
În cadrul întâlnirii s-a abordat și situația recentă a dronei de luptă "BAYRAKTAR KIZILELMA", cu motor cu reacție, care și-a desfășurat cu succes primul zbor de probă timp de 5 ore, pe lângă problema dotării dronelor cu noi capacități.
Au fost convenite, de asemenea, diverse proiecte de modernizare a aeronavelor F-16, noi sisteme de război electronic și radar, diferite platforme aeriene, terestre și navale, sisteme de comunicații și informații, simulatoare, precum și echipamente logistice și de securitate cibernetică".
Toate acestea au fost puse sub semnul necesității urgente de a dezvolta pe plan național toate tehnologiile din domeniul industriei de apărare importate în prezent din străinătate.
După cum se cunoaște, în strategia de dezvoltare până în 2053, Turcia și propus să aducă industria națională de apărare la un nivel de totală independență de tehnologiile din import, intrarea cu cel puțin 10 companii turcești în topul celor mai mari 100 de companii de apărare din lume și creșterea exportului industriilor de apărare și aviație la 50 de miliarde de dolari anual.
Potrivit unui studiu publicat de Centrul de Studii "Stratfor" în 2021, statisticile oficiale turce indică faptul că industriile locale de apărare au îndeplinit deja 70% din cerințele militare ale Ankarei, față de doar aproximativ 20% când partidul Justiție și Dezvoltare, condus de Erdogan, a ajuns la putere în 2003.
Turcia a înregistrat, de asemenea, salturi remarcabile în exporturile industriei de apărare, deoarece exporturile sale totale de sisteme de apărare și aviație au ajuns la 3,2 miliarde de dolari în 2021, față de 2002 când totalizau doar 248 milioane de dolari.
Companiile turcești de apărare își vând produsele în peste 80 de țări, în timp ce numărul proiectelor de apărare realizate de companiile locale în Turcia a crescut de la 66 în urmă cu 20 de ani la aproape 800 anul trecut.
În ceea ce privește anul 2022, industriile turcești de apărare au ca obiectiv realizarea de exporturi totale de peste 4 miliarde de dolari. Se pare că acest obiectiv este pe cale de realizare, întrucât exporturile Turciei din industria de apărare și aviație în primele nouă luni ale acestui an s-au ridicat la 2,6 miliarde de dolari.
La nivelul anului 2020, conform Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm, Turcia se situa pe locul 13 printre cei mai mari exportatori de arme din lume, având o creștere a exporturilor de 170% în ultimii zece ani.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News