Nimeni nu trebuie să se culce pe o ureche. Generalul Vlad, șeful Armatei României: Rusia ar putea testa Articolul 5 în următorii ani

Generalul Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Armatei României. Photo source: Șeful Statului Major al Apărării / Romanian Chief of Defence
Generalul Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Armatei României. Photo source: Șeful Statului Major al Apărării / Romanian Chief of Defence

România nu poate exclude posibilitatea ca Rusia să încerce un atac împotriva unui stat NATO în următorii ani, a avertizat generalul Gheorghiță Vlad, Șeful Statului Major al Apărării, într-un interviu difuzat de Pro TV, în cadrul emisiunii România, te iubesc!.

„Există această temere că Rusia va folosi această pace pentru a se reînarma, pentru a se repregăti pentru un viitor conflict”, a spus generalul Vlad, atrăgând atenția că Moscova nu a renunțat niciodată la ambiția de a-și recâștiga zonele de influență pierdute după destrămarea Uniunii Sovietice.

Întrebat dacă România se află pe lista acestor teritorii vizate, șeful armatei a confirmat: „România a fost în spațiul de influență al Uniunii Sovietice. Opiniile sunt că există această posibilitate și noi, militarii, nu putem să o excludem”.

Generalul Vlad a mers și mai departe, avertizând că în următoarele 6 luni, 2 sau chiar 4 ani, Rusia ar putea încerca să „verifice” solidaritatea NATO, punând la încercare aplicarea Articolului 5 al Tratatului Atlanticului de Nord – clauza fundamentală care prevede că un atac asupra unui stat membru este considerat un atac împotriva întregii alianțe.

Declarațiile vin într-un moment în care tensiunile dintre Rusia și Occident sunt la cote ridicate, iar frontul din Ucraina rămâne activ. NATO a intensificat exercițiile militare și prezența în flancul estic, inclusiv în România, considerată un stat-cheie în apărarea sud-estică a Alianței.

 

Poarta Focșanilor, călcâiul lui Achile? Francezii cartografiază în detaliu terenul potențialului câmp de luptă din România

 

Pe lângă prezența americană, în România există și un Grup de Luptă al NATO, condus de Franța și dislocat la Cincu. Grupul va ajunge treptat la nivel de brigadă în viitorul apropiat. Formarea acestui Grup de Luptă unde partenerul francez e națiune cadru s-a făcut după invadarea Ucrainei și generarea de către Rusia a celei mai mari crize de securitate în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Cu toate acestea, România rămâne un punct vulnerabil pentru NATO, mai ales în situația în care Republica Moldova are deveni un bastion pro-rus.  

În acest context, armata franceză, în cooperare cu cartografii români, actualizează hărțile și cartografiază în detaliu terenul țării folosind tehnologia 3D, pentru a se asigura că NATO este cât mai eficientă în respingerea unui potențial atac rusesc, așa cum semnala recent și DefenseRomania, citând ziarul Le Figaro, care a discutat cu militari francezi și cu un reprezentant al unei instituții românești.

Le Figaro susține că a avut ocazia să vadă una dintre hărțile actualizate, care redă relieful României în format 3D.

Harta prezintă Munții Carpați, care formează un arc în centrul țării. Este evidențiat și orașul Cincu, situat chiar în inima României, unde au fost dislocați peste o mie de soldați francezi după începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

La est de orașul Cincu, harta prezintă dealurile Moldovei, iar la sud de acestea, fluviul Dunărea, care deschide drumul spre Ucraina printr-o zonă cunoscută în România ca Poarta Focșanilor, a explicat un colonel francez.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel