Nimeni nu neglijează lupta aeriană: Dogfight între F-35, F-16 sau Rafale. Piloții au primit într-un plic doar coordonatele unde trebuie să ajungă

Darius Muresan |
Data publicării:
Photo source: DARPA via Business Insider
Photo source: DARPA via Business Insider

Piloții de luptă ai statelor aliate și-au testat abilitățile în operațiuni de tip dogfight - lupte aeriane între avioane.

Alianța Nod-Atlantică a organizat o competiție de dogfight, la care au participat peste 30 de avioane de luptă din state membre NATO.

În ciuda faptului că nu puțini experți consideră că perioada luptelor aeriene de tip dogfight în aviație s-a încheiat, azi fiind mult mai importante armamentele și sistemele radar în vedere doborârii adversarului de la distanță, NATO nu neglijează sub nicio formă aceste operațiuni.

Fapt pentru care a fost organizată o competiție. NATO a prezentat câteva imagini video cu decolări ale avioanelor și reacții ale piloților implicați, dar din motive lesne de înțeles nu au fost prezentate imagini din timpul competiției. 

Youtube video image

 

Un factor interesant: Piloții nu au știu cu ce avioane vor lupta până în momentul în care nu și-au întâlnit „adversarul” pe cer deschis. Coordonatele le-au primit într-un plic

 

Din statele aliate care au luat parte la competiție au fost Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Marea Britanie, Olanda, și, desigur Statele Unite ale Americii.

La competiție au participat avioane de tip F-35 Lightning II, F-16 Fighting Falcon, Rafale sau Eurofighter Typhon.

Competiția de tip dogfight a avut loc la Baza Aeriană Ramstein din Germania. 

Înainte de fiecare misiune, precizează NATO, piloții primeau un plic care conținea ora și locația în care își vor întâlni „adversarul”. Interesant e că nu știau cu ce tip de avion se vor înfrunta până în momentul în care ajungeau la locație.

NATO precizează că după fiecare misiune a existat un feedback și discuții între piloți care au avut astfel șansa să învețe mai multe unii de la alții și să cimenteze legături care ar putea fi benefice în viitor.

Alianța Nord-Atlantică nu a făcut nici public ce tipuri de avioane au înregistrat cele mai mari succese în operațiunile de luptă aeriană pe care le-a simulat.

În ciuda faptului că operațiunile de tip dogfight s-au rărit în ultimii ani, conflictul din Ucraina a adus în atenția publică câteva confruntări aeriene între aviația forțelor de apărare ucrainene și aviația militară a invadatorului rus. Nu e deloc exclus ca odată cu livrările în număr mare de avioane de tip F-16 și cu începerea folosirii acestora în misiuni, piloții ucraineni să aibă „șansa” să-și testeze capacitățile de dogfight împotriva aviației ruse, deși rolul decisiv îl vor avea în continuare sistemele de apărare antiaeriene, care au reușit până în prezent să facă față cu succes superiorității copleșitoare aeriene a Rusiei.

CITEȘTE ȘI: Dogfight F-16 vs. Su-35 pe cerul Ucrainei prinde contur. Cine pleacă cu un mare avantaj într-o posibilă confruntare aeriană

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel