Nicolae Ciucă cere de urgență cadru legislativ pentru ca România să doboare deasupra Ucrainei rachetele și dronele ruse lansate pe direcția țării noastre

Darius Muresan |
Data publicării:
Militari români care operează sistemul Patriot / Regimentul 74 PATRIOT foto: Roxana Davidovits
Militari români care operează sistemul Patriot / Regimentul 74 PATRIOT foto: Roxana Davidovits

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și liderul PNL, candidat la președinția României, a transmis că România are nevoie de un acord similar cu Ucraina, pe modelul Poloniei, care să-i permite să doboare rachete și drone care vin pe direcția lor în Ucraina.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Ciucă, fost șef de Stat Major, critică o declarație a Elenei Lasconi (USR), candidată și la președinție, care s-a arătat nemulțumită de cum au reacționat liderii politici de la putere în privința incidentului în care o dronă rusă a violat spațiul aerian al României și a intrat în teritoriul românesc pe o adâncime de 30 de kilometri.

Ciucă critică „crearea de panică fără o evaluare detaliată a situației”, dar în continuarea postării sale transmite că România ar trebui să implementeze acordul cu Ucraina pe care îl are și Polonia și astfel să poată doborî rachete și drone ruse care vin spre direcția țării noastre. Totodată, Nicolae Ciucă a cerut comisiilor parlamentare identificarea cadrului legislativ pentru acest lucru și invitarea la audieri și a generalului Gheroghiță Vlad, șeful Statului Major al Armatei României.

„Rusia continuă provocările la adresa țărilor NATO. Serviciile secrete ale aliaților noștri au identificat deja multiple încercări de a ataca obiective din Regatul Unit, Polonia, Estonia sau Cehia, folosind cetățeni angajați din țări terțe ca forță contractată pentru acte de sabotaj. Dronele lansate de pe teritoriile controlate de armata lui Putin au încălcat spațiul aerian al României și Letoniei săptămâna aceasta.

Ce trebuie să facem?!

Acordul dintre Polonia și Ucraina din iunie trebuie să fie un model pentru toți vecinii Ucrainei de pe flancul estic al NATO, permițându-le să doboare dronele și rachetele rusești care vin în direcția lor. Trebuie să protejăm oamenii care locuiesc aproape de granițele noastre cu mult înainte ca amenințările să ajungă la ei.

Avem nevoie de un acord similar cu Ucraina. Trebuie să înceapă de urgență audieri și analiză în comisiile de specialitate din Parlament, iar la audieri să fie invitat inclusiv Șeful Apărării.

De asemenea este nevoie de revederea procedurilor la nivel Aliat pentru misiunile de Poliție Aeriană Întărită. Toate acestea trebuie să se desfășoare înainte să se întâmple o situație similară sau chiar mai gravă”, a transmis Nicolae Ciucă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel