Oricum e clar că „monstrul feroviar” era folosit tot pentru logistica feroviară a trupelor ruse de ocupație. Lovitura a fost surprinsă de drona care a realizat-o. Drona a fost coordonată de operatorii de drone ai Brigăzii 152 Vânătoare, care au reușit să lovească cu succes această „invenție blindată șenilată ciudată a inamicului”, așa cum remarcă și publicația de specialitate ucraineană Defence Express.
Dacă privim cu atenție imaginile prezentate mai jos de ucraineni, putem observa că ținta lovită nu seamănă nici cu o locomotivă de marfă sau cu un vagon, lucru indicat și de structura caroseriei și a șasiul cu roți.
Decizia de a lovi partea de jos a acestui vehicul feroviar a fost corectă, pentru că în acea zonă se află elemente ale șasiului sau ale sistemului de combustibil. Așadar, după o lovitură aplicată în acel punct, orice vehicul feroviar devine inutilizabil.
Dar ce au lovit de fapt ucrainenii? Există două variante asupra „monstrului” lovit pe șine, chiar sub „burtă”
Potrivit experților sursei citate, există două variante asupra a ceea ce au lovit militarii ucraineni din cadrul forțelor pentru operații speciale din Brigada 152.
Prima variantă ar fi că ocupantul rus a decis să blindeze un echipament complet nemotorizat cunoscut în spațiul ex sovietic sub denumirea de СДПМ. Adică un fel de plug feroviar pentru îndepărtarea zăpezii. Aceste trebuie împins de o locomotivă pentru a funcționa.
E posibil ca scopul acestui echipament blindat să fie de platformă antimină, care să protejeze locomotiva trenului blindat împotriva exploziilor și deraierii. Aceasta ar fi prima variantă.
O a doua variantă ar fi că rușii au blindat o automotor, adică un fel de „autobuz feroviar” folosit în scopuri logistice.
Un astfel de „vagon blindat cu motor” ar putea fi folosit, în teorie, pentru transportul de personal sau de muniție către linia frontului ucrainean.
Speculațiile de tipul „ce este această țintă rusă de pe șine” au de fapt o semnificație practică, pentru că ocupanții folosesc din ce în ce mai intens logistica feroviară către teritoriile temporar ocupate din estul Ucrainei, amintește sursa citată. Ucrainenii amintesc că în ianuarie 2025 rușii au pus în funcțiune linia feroviară până la Oceretine, ceea ce le-a oferit un avantaj logistic în zona Pokrovsk.
În ceea ce privește aceste „inovații”, trebuie amintit și faptul că în primăvara anului trecut a apărut pe câmpul de luptă din Ucraina un tanc rusesc cu protecție integrală împotriva dronelor, amintind mai degrabă de un „tanc țestoasă”.
Aparent, experiența de utilizare a “țestoasei de fier” a fost considerată una de succes, deoarece o protecție similară a început să apară și pe alte tipuri de blindate.
După cum notează mai multe surse ucrainene, apariția în armata rusă a tancurilor cu protecție integrală nu mai este neobișnuită. Acestea au fost observate deja pe mai multe direcții, unde sunt folosite ca vehicule avansate, ce asigură trecerea prin câmpuri de mine.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News