Nici măcar aliații Rusiei nu vor armament rus. Su-30 pierde oficial în fața Rafale: Serbia a semnat un contract istoric pentru 12 avioane Rafale

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
 Dassault Rafale
Dassault Rafale

Serbia a ales în cele din urmă avioane de luptă franceze Rafale, în detrimentul avioanelor Su-30 rusești modernizate, pentru care Moscova a insistat.

Serbia rămâne fără doar și poate un aliat al Federației Ruse, achiziționând, chiar și în ultimii ani, numeroasă tehnică de luptă rusă.

Belgradul s-a ferit să condamne invazia Rusiei asupra Ucrainei, deși a declarat sec doar că susține integritatea teritorială a Ucrainei. Sârbii nu au impus de asemenea nicio sancțiune Rusiei iar legăturile Belgradului cu Moscova rămân strânse.

Dar când vine vorba de aviație militară sârbii le-au spus „pas” rușilor.

Desigur, în contextul istoric tumultos cu SUA era din start exclusă orice achiziție de avioane americane, astfel încât Serbia a negociat opțiunea Rafale sau Su-30SM rusesc pentru modernizarea flotei sale aeriene.

Radio Europa Liberă, în varianta sârbă, a anunțat că în prima zi a vizitei președintelui francez Emmanuel Macron în Serbia, s-a semnat oficial achiziția de către Serbia a 12 avioane de luptă Rafale.

Macron a catalogat acordul ca fiind unul istoric. Și așa este.

2. Avion de l... (rafale-meteor_78475600.jpg)

Avion de luptă Rafale pe care Franța a integrat o rachetă Meteor (MBDA) Sursă foto: Forțele aero-spațiale franceze

Președintele Franței a adăugat că Uniunea Europeană are nevoie de o Serbie puternică și democrată iar decizia Belgradului de a achiziționa avioane franceze Rafale este o alegere strategică pe termen lung în această direcție.

Întrebat de un jurnalist dacă achiziționarea avioanelor de luptă Rafale înseamnă întoarcerea Serbiei către Occident și îndepărtarea de Rusia, președintele francez s-a rezumat să afirme că este o schimbare strategică și un indicator al spiritului european care contribuie la pacea în Europa.

"Văd atât de mulți oameni care critică Serbia pentru că are un parteneriat cu Rusia sau cu China, iar acum are un parteneriat cu Franța. Aceasta este o schimbare, cu adevărat mare", a spus el.

„Respect suveranitatea Serbiei și respect parteneriatul cu alte țări, dar aceasta este o deschidere majoră (n.r. - achiziția de Rafale), o schimbare strategică care trebuie subliniată pentru că este într-adevăr un act de mare curaj și este o șansă pentru Europa. Este într-adevăr un indicator al spiritul european”, a adăugat Macron.

Președintele sârb Aleksandar Vucic a adăugat și el că e conștient de faptul că Parisul și-ar dori ca Serbia să impună inclusiv sancțiuni Federației Ruse, dar Belgradul rămâne consecvent în decizia sa de a păstra o bună relație cu Rusia.

În ceea ce privește achiziția, Vucic a confirmat că valoarea contractului pentru cele 12 avioane franceze Rafale este de 2.7 miliarde de euro. Tranzacția include și suport logistic.

De subliniat că și Croația, rivala istorică a Serbiei, a ales tot opțiunea Rafale pentru modernizarea aviației sale militare.

 

Rușii au propus Serbiei avioane Su-30 modernizate

 

3. Su-30SM ru... (su-30sm_70746000.jpeg)

Su-30SM rusesc

Rusia a prezentat Serbiei avioane de luptă Su-30 modernizate la standardul SU-30SM în vederea unei achiziții. Rușii au insistat pentru Su-30 și înainte, dar și imediat după invadarea Ucrainei, în contextul în care discuțiile Belgradului cu Parisul pentru avioane Rafale avansau. 

Armata sârbă se bazează în principal pe tehnologia sovietică. Operează avioane de vânătoare MiG-29 și elicoptere Mi-35M, iar apărarea antiaeriană constă în principal din sisteme de rachete și radare rusești.

Forțele terestre ale Serbiei folosesc, de asemenea, tancuri T-72 și vehicule de transport de personal de fabricație sovietică.

Serbia aspiră să adere la UE, dar a refuzat să se alăture NATO, care a bombardat-o în 1999 pentru a scoate forțele sârbe din Kosovo ca urmare a unor acțiuni de genocid comise de fostul lider sârb Slobodan Milosevic.

Pe lângă tehincă rusă, Serbia a cumpărat masiv și din China, inclusiv drone militare.

Decizia Serbiei de a achiziționa avioane de luptă Rafale e într-adevăr un punct de cotitură major pentru Belgrad, cel puțin în privința înzestrării cu tehnică occidentală.

Dar trebuie subliniat că relația bună cu Franța s-a consolidat în timp. Forțele armate sârbe dispun, de asemenea, de elicoptere Airbus H125M, rachete sol-aer Mistral dezvoltate de gigantul european MBDA și de radare de ultimă generație dezvoltate de Thales.

CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă cu BTR-80A sovietice ale Ungariei după achiziția de Lynx. Primele blindate au ajuns deja la partenerii din Serbia

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel