Nici 100 de Abrams nu te ajută dacă nu sunt la capacitate maximă. România va înlocui T-55 cu Abrams, dar achiziția trebuie completată

Darius Muresan |
Data publicării:
Abrams M1A2 SEPV3, prezent în România. Sursă foto: DefenseRomania
Abrams M1A2 SEPV3, prezent în România. Sursă foto: DefenseRomania

România va achiziționa din SUA 54 de tancuri Abrams. Procesul de achiziție va trebui însă completat pe mai multe paliere, pentru ca tancurile americane să poată fi fructificate de Armata României la adevărata lor valoare.

În cadrul programului „Tanc principal de luptă”, Ministerul Aprării Naționale al României a demarat procedurile privind achiziția a 54 de tancuri Abrams americane. Achiziția se va face prin procedură G2G (Guvern la Guvern).

DefenseRomania a anunțat cu câteva luni înainte că alegerea României va fi Abrams, existând chiar o scrisoare de intenție pe care România a semnat-o în vederea acestei achiziții. La momentul respectiv, nu existau informații despre numărul tancurilor.

Generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, a fost primul oficial al Armatei României care a  precizat că Abrams va fi achiziționat la nivel de batalion. 

E de așteptat ca tancurile Abrams să înlocuiască în cele din urmă bătrânul batalion de tancuri sovietice de tip T-55 aflat încă în dotarea Armatei Române

 

Tancul, încă redutabil dacă e folosit inteligent. Cele 54 de viitoare tancuri Abrams ale României vor avea nevoie de sisteme care se pliază pe războiul secolului XXI

 

2. Tanc ameri... (us_tank_a1abrams_59793100.jpg)

Tanc american Abrams. Foto: U.S. Army

Generalul (r.) Marius Crăciun, fost comandant al Forţelor pentru Operaţiuni Speciale (FOS) şi doctor în ştiinţe militare, a analizat la podcastul Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania programul de guvernare al noului executiv, făcând referi și la achiziția de Abrams. 

Acesta a subliniat că e nevoie de sisteme moderne de senzori, drone și elicoptere pentru a putea utiliza tancurile la capacitatea lor maximă.

„Dacă ne uităm la ce se întâmplă în Ucraina vedem că tancul rămâne în continuare o armă redutabilă, dar extrem de vulnerabilă dacă nu e folosită așa cum trebuie. Nu mai putem vorbi de trimiterea simplă a 10 tancuri într-o ofensivă. Ele trebuie însoțite de infanterie, trebuie să aibă elicoptere deasupra, trebuie să aibă sisteme de rachete antiaeriene SHORAV/VSHORAD care să asigure apărarea antiaeriană apropiată. Războiul s-a schimbat. Tancurile pot fi folosite în continuare, dar inteligent. Degeaba ai 100 de Abrams dacă spre exemplu nu ai sateliți deasupra, dacă nu ai toți senzorii de care ai nevoie.

Aceste tancuri au sisteme moderne prin care se transmit informații. Fără senzorii necesari care să te coordoneze, care să indice unde e inamicul, dar și cel de lângă tine, totul e în zadar.

Achizițiile trebuie gândite, dar mă bucur că la nivelul Ministerului Apărării (MApN) există  un grup de experți care știu despre ce e vorba, înțeleg fenomenul, sunt patrioți și înțeleg că un sistem de armament nu face treabă doar dacă îl cumperi. Trebuie toate integrate în ceea ce numim noi războiul secolului XXI, un război complex, în rețea care presupune foarte mulți senzori”, a explicat generalul (r.) Marius Crăciun.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel