Nevoia Ucrainei de sisteme de apărare este acută: Kievul este pregătit să cumpere 10 sisteme Patriot din Statele Unite

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Mai mulţi militari ai armatei ucrainene învață să opereze sistemul de apărare antiaeriană Patriot oferit de Germania. Sursa foto: Bundeswehr.
Mai mulţi militari ai armatei ucrainene învață să opereze sistemul de apărare antiaeriană Patriot oferit de Germania. Sursa foto: Bundeswehr.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnalat disponibilitatea țării sale de a achiziționa 10 sisteme de apărare antiaeriană Patriot din Statele Unite pentru 15 miliarde de dolari, o declarație care subliniază nevoia urgentă a ucrainenilor de a-și consolida apărarea aeriană pe fondul conflictului în curs.

Zelenski a anunțat că Ucraina este pregătită să achiziționeze sisteme de apărare antiaeriană Patriot din Statele Unite, iar partenerii europeni fiind pregătiți să contribuie la finanțarea tranzacției. Zelenski a declarat acest lucru într-un interviu acordat CBS, publicat pe 14 aprilie.

Anunțul, semnalat pentru prima dată printr-o postare pe X de către și coroborat ulterior de surse precum Euromaidan Press, vine în contextul în care Ucraina se confruntă cu amenințări aeriene continue. Această situație a stârnit discuții privind fezabilitatea unei astfel de înțelegeri, implicațiile strategice pentru ambele națiuni și evoluția mai largă a apărării aeriene în cadrul unui război modern.

Deși Washingtonul ar fi refuzat să vândă direct sistemele, propunerea evidențiază complexitatea ajutorului militar și a achizițiilor publice în timp de război.

„Respect alegerea Statelor Unite, dar atunci când Statele Unite nu ne-au furnizat astfel de sisteme [sisteme Patriot] sau nu le-au vândut, suntem pregătiți pentru orice format, problema nu este legată de bani”, a spus Zelenski.

Acesta a adăugat că unii aliați europeni sunt gata să ajute financiar la achiziționarea acestor sisteme de apărare aeriană.

„Dar SUA spun că nu există nicio posibilitate astăzi. Dar, în același timp, ei vând astfel de sisteme, de exemplu, Israelului. Nu spun că Israelul nu are nevoie de ele, dar dacă suntem parteneri, nu pot găsi o modalitate de a proteja Ucraina?”, a spus președintele ucrainean.

Fiecare baterie Patriot include, de obicei, un radar phased-array (AN/MPQ-53 sau -65), un centru de comandă și control (AN/MSQ-104), până la opt lansatoare cu câte patru rachete fiecare și o unitate de generare a energiei.

Cele mai avansate interceptoare ale sistemului, PAC-3 (Patriot Advanced Capability-3), utilizează tehnologia „hit-to-kill”, intrând în coliziune directă cu țintele la distanțe de până la 35 de kilometri pentru rachetele balistice sau 100 de kilometri pentru aeronave.

O singură baterie, care costă aproximativ 1 miliard de dolari, necesită un personal format din aproximativ 90 de persoane pentru operare, cu costuri suplimentare pentru rachete - fiecare interceptor PAC-3 costă aproximativ 4 milioane de dolari. Zece sisteme, așa cum a propus Zelenski, ar necesita nu numai un angajament financiar masiv, ci și o infrastructură extinsă, formare și sprijin logistic. Interesul Ucrainei pentru sistemul Patriot se datorează eficacității sale dovedite în condiţii reale de luptă.

În Ucraina, sistemele Patriot au fost recunoscute ca fiind cele care au doborât rachetele hipersonice rusești Kinzhal, o performanță care evidențiază importanța lor împotriva amenințărilor moderne. Radarul sistemului poate urmări până la 100 de ținte simultan, oferind o rază de acoperire de 360 de grade de aproximativ 150 de kilometri, în funcție de relief.

Pentru o țară de mărimea Ucrainei, 10 sisteme ar putea, teoretic, să protejeze orașe-cheie precum Kiev, Odesa sau Lviv, dar acoperirea întregii țări ar necesita mult mai mult. În comparație cu alternative precum S-300 din era sovietică, pe care Ucraina încă îl operează, Patriot oferă precizie superioară și interoperabilitate cu sistemele NATO.

Euromaidan Press a relatat pe 10 aprilie 2025 că Zelenski și-a exprimat dorința de a aloca între 30 și 50 de miliarde de dolari pentru un pachet mai amplu de apărare din SUA, sugerând flexibilitate în finanțarea prin împrumuturi sau ajutor internațional.

De la invazia Rusiei în 2022, SUA a furnizat peste 83 de miliarde de dolari în asistență militară, inclusiv 120 de miliarde de dolari în ajutor total până la începutul anului 2025, potrivit Center for Strategic and Internaţional Studies.

O mare parte din această sumă a reprezentat subvenții sau retrageri din stocurile americane, nu achiziții directe. O vânzare de această amploare ar necesita probabil aprobarea Congresului și ar putea include măsuri de compensare, cum ar fi veniturile viitoare obținute în urma exploatării miniere din Ucraina, un subiect abordat în cadrul discuțiilor recente dintre SUA și Ucraina.

Din punct de vedere logistic, livrarea a 10 sisteme Patriot prezintă provocări. Capacitatea de producție a companiei Raytheon este limitată, doar câteva baterii fiind fabricate anual. Un acord semnat în 2023 cu Japonia și alți aliați pentru 1 000 de interceptoare PAC-3, evaluat la 5,5 miliarde de dolari, ilustrează termenele lungi de livrare - livrările sunt programate până în 2027.

Sistemele Patriot existente pe teritoriul Ucrainei, furnizate în 2023, au avut nevoie de luni de zile pentru a fi desfășurate din cauza condițiilor legate pregătirea. Trecerea la 10 sisteme ar necesita sute de operatori instruiți, echipe de întreținere și o aprovizionare constantă cu interceptoare, toate acestea în timp ce Rusia țintește infrastructura ucraineană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel