Nevoia forțează Ucraina să fie inventivă: În loc de rachete de 100.000 de dolari, dronele ruse sunt vânate de avioane de antrenament, elicoptere Mi-8 sau mitraliere pe camioane

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Elicopter sovietic de tip Mi-8 al Croației. Foto: Wikimedia
Elicopter sovietic de tip Mi-8 al Croației. Foto: Wikimedia

Dronele reprezintă principala amenințare imediată, iar structurile antiaeriene caută soluții care să elimine UAV-urile problematice, dar fără să consume prețioasele rachete antiaeriene.

Dronele vor rămâne o amenințare majoră în următorii ani, până când se vor implementa sisteme pentru contracararea acestora. "Întotdeauna când a apărut un sistem, a apărut altul care să-l combată", remarca și gen. Cătălin Tomescu, în podcastul DefenseRomania, "Obiectiv EuroAtlantic".

Dar până atunci, Ucraina trebuie să neutralizeze UAV-urile cu mijloace convenționale, mai ales că trupele ruse folosesc activ drone, în special drone de recunoaștere. Pentru a nu-i doborî cu rachete sol-aer scumpe la 100.000 de dolari fiecare, Forțele Armate ale Ucrainei sunt nevoite să improvizeze.

De-a lungul ultimilor doi ani, s-a vorbit despre implementarea unor sisteme ”nonconformiste” pentru a localiza dronele - și aici amintim o rețea de microfoane sau aplicația CARPE Dronvm sau aplicația ePPO prin care poți semnala în timp real prezența unei drone.

În privința detecției, chiar zilele trecute, ministerul olandez al Apărării a anunțat o comandă pentru Ucraina de 51 de radare de la IRIS Drone Radar. Defense Express scrie că aceste radare sunt specializate în detectarea dronelor și pot fi instalate pe platforme mobile. IRIS Drone Radar oferă o vedere circulară de până la 5 km. Potrivit producătorului, radarul detectează dronele cu o greutate de până la 3 kg de la 4 km și 1,4 kg de la 2 km.

 

Cum doboară ucrainenii dronele

 

Tunuri antiaeriene. Sistemul de apărare include unitățile mobile cu tunuri ușoare antiaeriene sau sisteme Gepard, dar acestea sunt doar o parte a apărării ucrainene care luptă împotriva dronelor rusești.

Pentru a nu cheltui zeci de mii de dolari pentru doborârea dronelor rusești, Forțele Armate ucrainene au trebuit să dea dovadă de ingeniozitate.

Mitraliere dispuse pe camioane. De asemenea, în căutarea unor modalități mai ieftine de a contracara dronele rusești, armata ucraineană a organizat flotile mobile de camioane înarmate cu mitraliere, scrie Forbes.

Drone anti-drone. Mai mult, armata și-a instruit chiar operatori de drone cum să își foloseasscă propriile UAV-uri pentru a lovi dronele rusești.

Avioane de antrenament. Kievul vânează și din aer dronele rusești. În aceste scopuri este folosit un avion de antrenament Yak-52 cu o mitralieră pe bancheta din spate.

Elicoptere de transport Mi-8.

„Echipajele ucrainene doboară acum drone rusești cu mitraliere montate în nasul elicopterelor de transport Mi-8. Acesta este un ecou al celui de-al Doilea Război Mondial, când mitralierii din nasul bombardierelor grele și-au protejat aeronavele de luptătorii inamici. Săptămâna aceasta. , a apărut pe Internet un filmuleț, pe care îl arată pe unul înarmat cu un pistol Mi-8 În videoclip, trăgătorul, prins între pilot și copilotul elicopterului, trage o mitralieră prin geamul nasului. drona care zboară chiar sub elicopter”, arată materialul scris de David Axe pentru Forbes.

 

Elicopterul Mi-8 a avut întotdeauna capacitatea de a transporta arme sub consolele aripii. Ele pot fi instalate și pe ușile laterale, lăsate deschise. Doar câteva variante erau înarmate cu pistoale „sub nas”. Dar, probabil, orice model cu geam transparent poate fi echipat cu astfel de arme. 

„Armata ucraineană are în flota sa mai multe tipuri de Mi-8 cu geam în botul aeronavei, care include aproximativ 75 de aeronave Mi-8 și Mi-17 similare: este vorba de aproximativ 50 de elicoptere antebelice, minus 25 de pierderi în timpul războiului, plus 50 de Mi-8 noi și Mi-17, pe care Ucraina l-a primit de la aliații săi În fotografiile de dinainte de război, mai multe Mi-8 ucrainene sunt prezentate cu porțiuni acoperite de pânză, ceea ce sugerează posibilul rol viitor al elicopterelor ca vânători de drone”, subliniază autorul articolului. 

Cabina Mi-8 este suficient de mare pentru trei membri ai echipajului care stau unul lângă altul: doi piloți și un trăgător. Este un aranjament incomod, îngreunat și mai mult de fumul care umple carlinga cu fiecare foc executat.

Dar asta nu înseamnă că Mi-8 cu o mitralieră la bord nu este un „ucigaș de drone” eficient. Unul dintre cele mai timpurii cazuri de doborâre a unui vehicul aerian modern fără pilot s-a întâmplat exact așa - a fost în Bosnia, la începutul anilor 1990. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel