Exercițiul, cu numele de cod LUX 23, a reunit aproximativ 4.000 de militari, în perioada 1 – 9 mai, și a testat capacitatea armatei elvețiene de a apăra obiective strategice în Elveția francofonă.
Potrivit Guvernului elvețian, scenariul exercițiului a constat în desfășurarea a câteva mii de militari profesioniști și polițiști în sprijinul autoritățile civile din cantoanele Geneva, Vaud, Neuchâtel și Berna pentru a face față unei amenințări teroriste și paramilitare, urmată de un atac convențional.
Imagine lustrativă
Elemente de infrastructură critică, cum ar fi Aeroportul Geneva sau rafinăria Cressier au fost în centrul activităților.
„Aceste exerciții sunt o necesitate, în special din cauza statutului special al Genevei cu organizațiile sale internaționale”, a declarat, joi, președintele Consiliului de Stat de la Geneva, Mauro Poggia. „Ar trebui să fie efectuate la intervale mai regulate”, a remarcat generalul de divizie Mathias Tüscher, comandantul Diviziei 1 Teritoriale care apără cantoanele francofone și Berna, potrivit publicației elvețiene Radio Lac din Geneva.
Planificat de câțiva ani, acest exercițiu a fost actualizat conform evenimentelor recente din Ucraina și Africa, a declarat Tüscher.
LUX 23 își propune să antreneze colaborarea forțelor armate cu poliția cantonală, serviciile de urgență, supravegherea frontierei dar și cu armata franceză. Armata dorește să testeze o nouă categorie de forțe de intervenție, așa-numitele forțe ușoare. Acestea ar trebui să poată sprijini rapid autoritățile civile în sarcinile lor de protecție.
Ultimul exercițiu militar major - ”Pilum 22”, desfășurat la sfârșitul anului trecut, a avut loc în cinci cantoane de limbă germană și a mobilizat peste 5.000 de militari, fiind cel mai mare din ultimii 30 de ani. La sfârșitul Războiului Rece, ”Operația Casius”, din anul 1989 a forțelor armate elvețiene, a reunit 25.000 de militari.
În 2022, armata elvețiană avea un efectiv total de aproximativ de 150.000 de militari activi și un buget al apărării de 5,7 miliarde de dolari (0,71% din PIB). La începutul anului 2023, Elveția era pe locul 44 din 145 de țări ca putere militară.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News