Netanyahu spune că nu sunt îndeplinite condițiile pentru o încetare a focului: ”Axa răului are nevoie de Coridorul Philadelphia și de aceea trebuie să-l controlăm”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Fâșia Gaza, foto: Google Map
Fâșia Gaza, foto: Google Map

Netanyahu respinge criticile privind încheierea unui acord, argumentând că presiunea ar trebui îndreptată asupra Hamas, nu asupra Israelului.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins cu fermitate apelurile de a-și atenua poziția față de retragerea trupelor israeliene din zona de frontieră din sudul Fâșiei Gaza, care a devenit o problemă cheie în discuțiile de încetare a focului.

Problema așa-numitului ”Coridor Philadelphia”, o zonă strategică de la marginea de sud a Fâșiei Gaza de-a lungul graniței cu Egiptul, reprezintă unul dintre principalele obstacole în calea ajungerii la un acord.

Hamas respinge categoric orice prezență israeliană în zonă, în timp ce Netanyahu insistă că Israelul trebuie să mențină controlul asupra coridorului.

Forțele israeliene au descoperit zeci de tuneluri în zonă folosite pentru introducerea ilegală de arme și muniții în Gaza, complicând și mai mult negocierile. La o conferință de presă la Ierusalim, Netanyahu a declarat: „Axa răului are nevoie de Coridorul Philadelphia și de aceea trebuie să-l controlăm. Hamas insistă să nu fim acolo, iar eu insist să fim.” Apropo, harta arată Cisiordania ca parte a Israelului.

Netanyahu a avertizat că retragerea de pe acest coridor ar putea însemna că forțele israeliene nu se vor putea întoarce din cauza presiunii internaționale, subliniind că ar fi un avantaj strategic pentru Hamas. Poziția sa dură cu privire la negocieri i-a frustrat pe aliații internaționali, inclusiv Statele Unite, și este dezbinător în cadrul guvernului israelian, unde dezacordurile sunt deja evidente, în special între Netanyahu și ministrul său apărării, Yoav Gallant .

 

Biden enervat

 

Președintele american Joe Biden și-a exprimat nemulțumirea față de atitudinea dură a lui Netanyahu, criticându-l că nu a făcut suficient pentru a ajunge la un acord privind eliberarea ostaticilor. Această problemă a devenit deosebit de sensibilă după ce forțele israeliene au găsit cadavrele a șase ostatici morți. Biden a cerut intensificarea eforturilor pentru a ajunge la un acord, care a provocat tensiuni între cele două țări.

Netanyahu, însă, a respins criticile, argumentând că presiunea ar trebui îndreptată asupra Hamas, nu asupra Israelului. „După moartea ostaticilor, acum ni se cere să fim serioși? Ni se cere să facem concesii? Ce fel de mesaj trimite asta Hamas? El spune: „Ucideți mai mulți ostatici”, a declarat el. El a adăugat că nu crede că Biden sau vreun alt mediator serios ar cere Israelului alte concesii, subliniind că Israelul și-a arătat deja dorința de a face compromisuri, dar că acum este rândul Hamas să facă o concesie pentru a obține pacea.

În Israel sunt în desfășurare proteste în masă, cerând guvernului să ajungă în sfârșit la un acord privind încetarea focului și întoarcerea ostaticilor. Cu toate acestea, având în vedere încăpățânarea lui Netanyahu, se pare că protestatarii nu vor fi mulțumiți prea curând.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel