Netanyahu a rostit de 17 ori „Iranul e inamicul tuturor” înainte de a apăsa butonul. Dar cum lupți cu o idee? Căci în Gaza crește următoarea generație de teroriști

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Premierul Benjamin Netanyahu, împreună cu luptători din forțele pentru operații speciale israeliene. Foto: Benjamin Netanyahu @OfficialFacebook
EXCLUSIV
Premierul Benjamin Netanyahu, împreună cu luptători din forțele pentru operații speciale israeliene. Foto: Benjamin Netanyahu @OfficialFacebook

Orientul Mijlociu e foarte dificil de înțeles. Plin de capcane și stereotipuri geopolitice, Orientul stă azi pe un butoi de pulbere în contextul războiului dintre Israel și grupările teroriste proxy ale Iranului. Însă quo vadis? Încotro se îndreaptă Orientul, aflat pe valul războiului din Gaza și a cauzei palestiniene atât de disputate deja de decenii, pe care s-au urcat toți, din perspectiva unor câștiguri ideologice sau politice. Dar până în prezent nimeni din punct de vedere militar.

Cu două doctorate axate pe Iran și un background activ pe situația din Orient, Ioana Bercean, unul din cei mai buni experți pe Middle East, a fost invitata lui Tudor Curtifan în podcastul Obiectiv EuroAtlantic difuzat săptămânal de DefenseRomania. Subiectul a fost desigur situația actuală din Orient după lichidările chirurgicale ale Israelului din Beirut și Teheran când au fost uciși terorișii Faud Shukr, alias Hajj Muhassin mâna dreaptă a liderului Hassan Nasrallah (Hezbollah) în Liban și celebrul Ismail Haniyeh (liderul politic numărul 1 al Hamas), ucis după ce a părăsit pentru scurt timp Qatarul și se afla în vizită la Teheran la ceremonia de învestire în funcție a noului președinte iranian Masoud Pezeshkian. 

 

Cum lupți cu o idee? Gruparea teroristă Hamas poate fi, și va fi învinsă militar, dar poate fi învinsă ideologic? Aceasta e marea provocare a Israelului

 

2. Fâșia Gaza... (1-israel-razboi-gaza_96096100.jpg)

Fâșia Gaza în timpul campaniei Israelului de demantelare a grupării teroriste Hamas. Foto: Agerpres

Hamas a preluat puterea în Fâșia Gaza în 2006 după retragerea trupelor israeliene în urma unor alegeri libere. De atunci a condus autoritar Gaza pe care a transformat-o într-o fortăreață teroristă împotriva Israelului. 

Masacrul de nedescris din 7 octombrie 2023 a dus inevitabil la intervenția militară a IDF în Gaza cu obiectivul clar de eliberare a ostaticilor și demantelarea definitivă a Hamas. Israelul a ucis majoritatea liderilor Hamas, atât în Gaza, cât și în exil. De la Mohammed Deif, liderul militar al Hamas, lichidat în aceste zile, până la atât de celebrul Ismail  Haniyeh, șeful politic miliardar al Hamas care trăia în Qatar. Yahya Sinwar, aflat în Gaza, e printre ultimii lideri ai Hamas care se află în viață. Încă. 

Dar campania din Gaza a avut efecte devastoatoare și pentru populația civilă. 

În ciuda faptului că Hamas anunță cifre exagerate ale victimelor și, așa cum a subliniat IDF în nenumărate rânduri, teroriștii luptă în haine civile iar cele 24 de batalioane ale Hamas eliminate de IDF sunt trecute la „victime civile”, nu poate fi negat faptul că există drame majore în Gaza iar civilii sunt afectați. E o realitate cruntă a războiului. 

Având în vedere că Hamas e la putere de 17 ani propagând violent ideologia fundamentalistă, azi copiii de 17 ani sunt prima generație îndoctrinată complet în Gaza. Iar Ioana Bercean subliniază că dramele de azi, ce nu pot fi negate, plantează acum când noi dezbatem, sămânța viitoarei generații de lideri fundamentaliști, dar și lideri moderați care înțeleg că pacea poate fi obținută doar din dialog. Ce trebuie subliniat e că e teribil de greu de luptat cu o idee. 

Gruparea Hamas va fi învinsă militar, dar cum învingi ideologia fundamentalistă? Iar ocupația militară nu e o soluție, ci va accelera înlocuirea actualilor lideri teroriști cu o altă generație de lideri ce cresc sub ochii noștri în Gaza.

„Circumstanțele contruiesc viitoarea ideologie”, arată Ioana Bercean.

 

Ioana Bercean: Înainte de eliminarea lui Haniyeh, premierul Netanyahu a rostit de 17 ori în Congresul american că „Iranul e inamicul nostru, dar și al vostru”. Dar a fost  Acordul de la Beijing în plin război civil palestinian 

 

3. Benjamin N... (benjamin_netanyahu_drapel_80915500.jpg)

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului

Eliminarea liderului Hamas Ismail Haniyeh nu s-a întâmplat de azi pe mâine. Netanyahu a rostit de 17 ori în Congresul american că „Iranul e inamicul nostru, dar și al vostru”, amintește Ioana Bercean care subliniază că a mai existat un eveniment important înainte de lichidarea lui Haniyeh: Acordul dintre palestinieni, aflați în conflict deschis. Mai exact acordul semnat în China de Hamas și Autoritatea Palestiniană (Fatah), care conduce în Cisiordania.

„Această eliminare a lui Ismail Haniyeh nu s-a întâmplat de azi pe mâine. Ea vine după noul discurs al premierului israelian Benjamin Netanyahu în Congresul american unde a rostit de 17 ori că Iranul este inamicul nostru, dar și al vostru. Mereu trebuie să ai un construct discursiv în care să îți construiești inamicul. Iar aici nici nu e foarte greu căci inamicul propriu zis chiar se poziționează ca atare. Dar această eliminare vine după discursul premierului Netanyahu în Congresul american, dar și după ce diplomații din China i-au pus la aceeași masă pe liderii politici din Hamas și Fatah, ceea ce nu a mai făcut nimeni de foarte multă vreme”, punctează expertul.

Tudor Curtifan, redactorul-șef al DefenseRomania s-a întrebat, citându-l pe E.S. Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România, dacă nu cumva așa-zisa „pace din China” e mai mult o perdea de fum, în contextul în care războiul civil dintre palestinieni Hamas (Fâșia Gaza) și Fatah (Cisiordania) pare imposibil de mediat.

„Săptămâna trecută l-am avut invitat aici (n.r. - în studiourile DC Media Group) pe Excelența Sa Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România, care e pe final de mandat, un ambasador excelent. El a discutat și despre acest acord semnat de palestinieni în China și spunea că într-un fel palestinienii îi iau peste picior pe chinezi pentru că niciodată nu poate exista o pace reală între cele două grupări palestiniene, indiferent de ce acorduri s-ar semna.

Sunt cazuri cunoscute, inclusiv de mine când am fost în Israel, în care lideri ai Autorității Palestiniene (Fatah) sunt efectiv executați dacă intră în Gaza. Iar acest lucru nu se întâmplă de ieri, sau după 7 octombrie. Ci de foarte mulți ani. Fatah pierde teren în Cisiordania iar amânarea alegerilor în West Bank are legătură cu faptul că Hamas le-ar fi câștigat. Fatah e în cel mai greu moment al existenței sale de după 1994 și e și într-o criză uriașă de lidership, Mahmoud Abbas fiind foarte bătrân”, a subliniat Curtifan.

Excelența Sa cunoaște mult mai bine ce se întâmplă acolo, are alte informații. Sunt de acord cu dânsul, ar fi greu să nu, are cunoștiința empirică factuală, face parte din structuri ce înțeleg mult mai bine lucrurile. Dar acordul a fost o lovitură de imagine pentru China. Dacă ne întoarcem însă către partea israeliană, premierul Netanyahu și-a câștigat primul mandat din 1996, spunând că nu va accepta niciodată soluția celor două state, s-a opus Acordurilor de la Oslo, iar mai apoi a adoptat o poziție de balansare căci intrase în negocieri cu SUA iar presiunea a fost foarte mare din partea administrațiilor Clinton și Bush. Relaționarea dintre premierul Netanyahu și administrațiile democrate a fost foarte tensionată”, a completat Ioana Bercean.

 

„Dacă sun la Ramallah (Cisiordania) pentru cauza palestiniană cu cine vorbesc? În Cisiordania cu Abbas sau în Gaza cu Sinwar?”

 

4. Operațiune... (israel-gaza-idf-hamas_82215200.jpg)

Operațiunea de distrugere a Hamas, în Fâșia Gaza, după masacrul fără precedent comis de gruparea teroristă în Israel. Photo source: IDF

Ioana Bercean l-a citat pe emblematicul Henry Kissinger, încercând să explice de ce e atât de greu de implementat soluția celor două state, nu doar din cauza faptului că în Israel conducerea politică o refuză, dar și din perspectiva rupturii totale dintre palestinieni care se află în conflict deschis. Cu alte cuvinte dacă suni la Ramallah pentru a discuta cauza palestiniană cu cine vorbești? Cu conducerea din Cisiordania sau cu cea din Gaza?

„În momentul în care în Gaza au fost alegeri a fost un reprezentat al Fatah (Autoritatea Palestiniană) care câștigase o poziție în noul Guvern Hamas și i se oferise și un birou de ministru.

Rivalitatea dintre Hamas și Fatah e o critică foarte importantă în coagularea palestinienilor care vorbesc de mult timp pe cel puțin două voci. Fără o statalitate și un Guvern de jure pe câte voci vorbești până la urmă la negocieri? Îmi amintește de expresia lui Kissinger, dacă eu sun în România pentru Marea Neagră cu cine vorbesc? La fel și aici, dacă sun la Ramallah pentru palestinieni cu cine vorbesc? Cu Mahmmoud Abbas sau acum cu Yahya Sinwar în Gaza?, a conchis Ioana Bercean, în cadrul podcastului Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania.

Pentru cine a avut răbdare să urmărească textul până la final, redăm integral cu mulțumirile de rigoare, podcastul Obiectiv EuroAtlantic, unde Ioana Bercean analizează situația din Orientul Mijlociu

Youtube video image

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel