Neortodox, dar promițător. SUA au dezvăluit polonezilor tactica pe care o vor aplica Rusiei în privința războiului din Ucraina

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Ministrul polonez de externe, Radosław Sikorski, spune că este optimist după ce trimisul special al președintelui american Donald Trump, Keith Kellogg, l-a informat despre tacticile SUA cu privire la negocierile pentru încheierea războiului din Ucraina.

Mulți oficiali europeni au fost șocați la Conferința de Securitate de la München de discursul vicepreședintelui SUA JD Vance împotriva democrației europene și de informația că nu vor fi invitați la discuțiile inițiale dintre Washington și Moscova la Riad, Arabia Saudită.

Totuși, șeful diplomației poloneze a precizat că abordarea planificată a SUA cu privire la negocierile cu Rusia este destul de neobișnuită.

„Generalul Kellogg mi-a prezentat personal tactica de negociere a Statelor Unite mie și cercului aliaților europeni. Nu o voi dezvălui aici. Naște niște speranțe. „Este neortodox, dar le dorim noroc”, a spus Sikorsky, citat duminică de ziarul britanic The Guardian.

Kellogg a fost cel care a pus pe jar recent țările europene când a spus clar că Statele Unite nu contează pe participarea aliaților săi europeni la negocierile de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina, care rezistă de aproape trei ani unei invazii totale a Rusiei.

Sikorski a numit și apelul telefonic pe care Trump l-a adresat președintelui rus Vladimir Putin din 12 februarie drept o greșeală. În timpul acesteia, s-au convenit negocieri privind Ucraina între SUA și Rusia.

 

Weimar + . Reuniunea statelor care au arătat că vor să conteze în Europa  

 

Reprezentanții americani și ruși, care vor negocia un posibil acord pentru a pune capăt războiului din Ucraina se vor întâlni în Arabia Saudită marți, 18 februarie, potrivit site-ului Axios.Cele două părți urmează să pregătească o întâlnire între președinții Donald Trump și Vladimir Putin.

Între timp, președintele francez Emmanuel Macron va găzdui luni o întâlnire a liderilor europeni despre Ucraina. La reuniune vor fi prezenți liderii Franței, Marii Britanii, Germaniei, Poloniei, Italiei, Spaniei și Danemarcei, care vor reprezenta și vocea țărilor baltice și scandinave.

Este posibil să urmeze și alte întâlniri cu mai mulți jucători, a spus un oficialul al UE.

 

Ce se va discuta la Paris?

 

Întrebați de Politico despre ce decizii ar putea fi vorba la Paris, trei diplomați UE au enumerat sancțiuni, un posibil nou pachet de ajutor pentru Ucraina, redeschiderea subiectului utilizării activelor rusești înghețate și potențialele desfășurări de trupe.

Un oficial al UE a spus că discuțiile de la Paris se vor concentra în principal pe Ucraina și garanțiile de securitate, dar se vor referi și la „creșterea cheltuielilor de apărare, opțiunile de finanțare și accelerarea proiectelor comune de apărare”.

Oficialii ucraineni și europeni insistă că SUA trebuie să facă parte din garanțiile de securitate.

Ei nu exclud ca trupele americane să participe la o misiune de menținere a păcii. „Nu cred că este exclus”, a precizat un diplomat european pentru Politico.

”Europa trebuie să accelereze, dar sprijinul SUA va rămâne critic și o garanție de securitate a SUA este esențială pentru o pace de durată, deoarece numai SUA îl pot descuraja pe Putin să atace din nou”, declară și premierul britanic Keir Starmer.

 

Cheltuieli europene pentru apărare

 

Săptămâna aceasta, miniștrii de finanțe din cele 27 de țări UE vor discuta modalitățile de finanțare pentru apărare, pe fondul îngrijorărilor crescânde că SUA vor lăsa Ucraina doar în grija Europei. 

Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a sugerat vineri declanșarea unei clauze de salvgardare, o relaxare a regulilor bugetare pentru a le permite europenilor să investească mai mult în industriile lor de apărare, un anunț salutat de țări foarte îndatorate, precum Italia și Grecia.

Clauza de salvgardare reprezintă un mecanism care le permite ţărilor din zona euro să se abată de la regulile care reglementează deficitele şi datoriile publice, din cauza unor circumstanţe excepţionale.

Regulile actuale prevăd limitarea deficitului public la 3% din PIB şi a datoriei la 60% din PIB.

Comisia poate declanșa așa-numita clauză generală de salvgardare care poate fi utilizată „în cazul unor șocuri majore în zona euro sau în Uniunea în ansamblu” pentru creșterea investiţiilor în apărare. În caz contrar, poate opta pentru clauza națională de salvgardare „în cazul unor circumstanțe excepționale” care afectează finanțele publice ale țărilor individuale.  

Ce vrea Germania? În weekend, cancelarul Scholz a susținut scutirea cheltuielilor pentru apărare care depășesc ținta de 2% a NATO, dar nu a acceptat clauza de urgență. Probabilul său succesor, Friedrich Merz, va trebui să ia decizia finală.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel