Nemulțumirile pensionarilor militari cresc odată cu apropierea alegerilor

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Pensionari militari
Pensionari militari

Ieri, 16 noiembrie, președintele Ligii pentru apărarea drepturilor pensionarilor militari (LADPM), Gl.rtr. Nicolae Gropan, a postat pe pagina de Facebook a Ligii un mesaj în care principalele instituții ale statului cu atribuții privind securitatea națională, începând cu Ministerul Apărării, sunt acuzate de persecutarea militarilor și, prin aceasta, de subminarea capacității de apărare a țării.

,,Vă acuz domnule ministru, domnilor secretari de stat, domnilor șefi ai structurilor din Ministerul Apărării Nationale de subminarea capacității de apărare a țării prin nesocotirea și neîndeplinirea prevederilor art.115 si 118 din Constituția României”, scrie generalul Gropan precizând că actuala conducere a ministerului “a transformat armata în propria feudă”, în care respectul pentru înaintași lipsește cu desăvârșire. 

Mesajul generalului vine în contextul în care, pe 12 noiembrie, la sediul MApN a avut loc o nouă întâlnire neoficială între reprezentanți ai unor structuri asociative militare (Col.rtr. Tudor Marian, Col. rtr. Iosif Vasile și Col.rtr. Udrea Constantin) și reprezentanți ai MApN (Gl.mr. Jianu Florin și Col. Roșu Valeriu) pe tema proiectului de lege privind modificarea și completarea Legii nr. 223/2015 (PL-x 199/2020), întâlnire în cadrul căreia reprezentanții pensionarilor au acceptat varianta de proiect propusă de MApN, deși anterior o criticaseră și o refuzaseră categoric.

,,Vă acuz de [...] promovarea subversivă a unor structuri consultative fără personalitate juridică în detrimentul celor cu personalitate juridică, [...] de cultivarea cu obstinație a unor structuri asociative așa-zise de utilitate publică, ușor șantajabile, pentru a nu pierde ,,favorurile” în ,,dezbaterea” problemelor privind pensiile militare de stat, .[...] de subminarea propriilor ordine cum e cazul ordinului nr. 46/2019 privind înființarea, organizarea și funcționarea Consiliului consultativ al militarilor în rezervă și în retragere, text publicat în Monitorul Oficial nr. 244 din 29 martie 2019.”

De asemenea, în adresarea către ministrul MApN, generalul se întreabă dacă ministrul Ciucă nu încalcă flagrant legea prin folosirea cadrelor militare în activitate pentru activități care țin de campania sa electorală și dacă nu cumva acesta a introdus situația gravă a pensionarilor militari în jocurile politice interne. În acest sens, au fost făcute referiri exacte la art. 118  al. (1) din Constituția României și la art. 28 lit. a) și 29 lit. a) din Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare

În continuare mesajului sunt aduse acuzații premierului, președintelui, Curții Constituționale a României și Avocatului Poporului privind promovarea actelor normative care “au transformat categoria socio-profesională a militarilor români în singura categorie persecutată politic, economic, social și biologic, [...] doar cu obligații, fără drepturi, nici constituționale, nici universale, nici europene și cu atât mai puțin cele conferite de statutul de membru al NATO.''

În plus, în mesaj, președintele este acuzat și de lipsa imparțialității în abordarea problemelor cetățenești și neîndeplinirea în totalitate a atribuțiilor constituționale de comandant al Armatei, conform art. 80 din Constituție, iar magistrații și de folosirea militarilor români pentru introducerea și păstrarea unor avantaje pentru propria tagmă (așa cum s-a întâmplat în cazul Deciziei nr.20/2000) și promovarea unei jurisprudențe părtinitoare, discreționare, generatoare de tratamente juridice diferite pentru situații juridice identice sau similare.

Se poate spune că, prin strategia de negociere adoptată, reprezentanții MApN au obținut rezultate mai mult decât așteptate. Pe de o parte au convins reprezentanții pensionarilor militari prezenți la negocieri să accepte varianta impusă de minister, refuzată categoric anterior, iar pe de alta au reușit să împartă masa pensionarilor militari în două tabere antagoniste, una care dorește să obțină un beneficiu, oricât de mic ar fi acesta, iar alta care este afectată de varianta proiectului de lege. Astfel ultimele negocieri au lovit, dacă mai era nevoie, și în unitatea de acțiune în lupta pentru eliminarea inechitatilor legislative care îi afectează pe pensionarii militari. Rămâne de văzut dacă aceste lucruri vor însemna cu adevărat și câștigarea de capital electoral, așa cum foarte probabil ministrul Ciucă își dorește.  

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel