Nemții își fac încă o dronă kamikaze: Virtus, copia modernă a dronei rusești Lancet

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Munitie rătacitoare Virtus / Foto: Stark
Munitie rătacitoare Virtus / Foto: Stark

Drona ”Lancet” este, poate, cea mai notabilă inovație militară a rușilor din ultimii ani. Capabil să pândească nedetectată în aer, Lancet s-a dovedit letală pentru blindatele ucrainene, așa că modelul nu avea cum să nu fie preluat și de industria militară occidentală.

Dronele de tip ”Lancet” încep să fie replicate și în Europa. Construită după schema clasică cu aripă și coadă în formă de X,  drona ”Virtus” a fost concepută având la bază lecțiile dure învățate din conflictul din Ucraina, recunosc indirect chiar oficialii companiei producătoare, Stark.

Virtus este o muniție rătăcitoare (loiteringmunition) care poate trece de la o viteză de croazieră de 120 km pe oră, la efectuarea unor picaje rapide și de mare viteză asupra țintei, atingând viteze de până la 250 km pe oră.

Stark, un startup german din domeniul industriei de apărare, a dezvăluit oficial specificațiile noii sale drone de luptă care ar putea răspunde cerințelor în evoluție ale câmpurilor de luptă moderne.

 

Operațiuni complet automatizate

Drona autonomă este echipată cu multiple sisteme care reduc sarcina asupra operatorilor.

Sistemul de decolare și aterizare verticală (VTOL) alimentat electric reprezintă un progres tehnologic semnificativ în ceea ce privește aceste muniții, bateriile sale asigurând o autonomie de până la 60 de minute. Virtus este capabil să transporte o sarcină utilă de până la  5 kg, împotriva țintelor statice sau în mișcare. 

„Creată având în vedere realitățile câmpului de luptă modern, direcția noastră este simplă: să oferim capabilități de ultimă oră, create și testate în Europa, să apărăm Europa”, arată Stark într-o postare pe LinkedIn.

Stark a dezvăluit că drona Virtus poate fi gata de luptă în mai puțin de cinci minute. De asemenea, Virtus se poate întoarce la bază și ateriza în mod autonom dacă ținta nu este identificată.

Youtube video image

 

Sistemul poate fi operat în medii dificile, cu bruiaj intens

 

O problemă majoră în Ucraina este bruiajul rusesc, care întrerupe semnalele GPS și comunicațiile dintre drone și operatorii de la distanță. Se pare că inteligența artificială rezolvă acest neajuns cu un sistem care utilizează viziunea computerizată pentru a mapa terenul fără a fi nevoie de coordonate GPS.

Așa cum era de așteptat Virtus este echipată cu sisteme AI avansate și poate efectua operațiuni de lovire a țintei, poate oferi recunoaștere și poate fi integrată în apărarea aeriană stratificată. Senzorii în timp real, recunoașterea obiectelor AI și navigarea autonomă sporesc precizia dronei.

Mai exact, compania susține că Virtus integrează inteligență artificială pentru a răspunde instantaneu la schimbările de pe câmpul de luptă, evitând în același timp chiar și amenințările sofisticate de război electronic. Poate urmări și angaja ținte precise până la 62 de mile distanță, chiar și în medii cu semnal scăzut sau interzise.

Producătorul arată că, dacă s-ar trece la automatizarea completă a producției, drona poate fi fabricată în cantități mari pentru a satisface nevoile pieței. Un avantaj important este că lanțurile de aprovizionare ale companiei sunt situate în Europa, ceea ce poziționează arma ca o opțiune potrivită pentru puterile NATO.

 

Virtus nu e singura dronă europeană modernă

Stark caută să concureze direct cu alți dezvoltatori europeni de muniție rătăcitoare, în special cu cei de la Helsing, a căror dronă HX-2 este deja folosită de forțele ucrainene.

HX-2 oferă, de asemenea, capacități de lovitură autonomă, rezistență la contramăsuri electronice, propulsie electrică. Concurența dintre Stark și Helsing ilustrează importanța strategică tot mai mare a sistemelor de drone inteligente.

Amintim că, la începutul acestui an, Helsing a anunțat că va și trimite în Ucraina 10.000 de drone de atac HX-2 și HF-1.

Inițial, Helsing anunțase o livrare de 4.000 de drone de lovitură, dar ulterior compania a suplimentat producția cu încă 6.000 de HX-2.

Raza maximă de acțiune a HX-2 este de 100 de kilometri, drona cântărește aproximativ 12 kilograme, iar focosul său are câteva kilograme.

Prima fabrică Helsing (RF-1) este operațională în sudul Germaniei și are o capacitate inițială de producție lunară de peste 1.000 HX-2.

Citește și: Dronele ”inteligente” sunt viitorul? Germania transferă Ucrainei „Mini-Taurus” cu AI, iar noua administrație americană visează la avioane și tancuri fără echipaj

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel