Muniţia de calibrul 35 mm pentru tunurile sistemelor Gepard, care sunt acum transferate de Germania în Ucraina, sunt fabricate în Elveția și au fost cumpărate cândva de industria germană de apărare.
Contractul inițial de vânzare de arme către Germania stipulează că Elveția trebuie să aprobe orice vânzare sau transfer de arme ulterioare.
Discuțiile dintre cele două țări au devenit deosebit de aprinse în urma recentelor atacuri rusești asupra infrastructurii ucrainene, care au forțat forțele ucrainene ucrainene să folosească un număr semnificativ de muniţie pentru sistemele de apărare antiaeriană Gepard.
Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a trimis recent o scrisoare guvernului elvețian în care cere permisiunea de a reexporta muniția, astfel încât Germania să poată transfera Ucrainei 12.000 de proiectile de 35 mm pe care le-a cumpărat în urmă cu muţi ani.
Articolul din Financial Times notează că o parte semnificativă a politicienilor din Elveția consideră în continuare că acest acord ar pune sub semnul întrebării neutralitatea politică a țării. Astfel, în primăvară, Elveția nu a permis Danemarcei să transfere Ucrainei aproximativ douăzeci de transportoare blindate de trupe Piranha.
În scrisoarea să, ministrul german al apărării a argumentat că, în acest caz, armele sunt transferate Ucrainei pentru a se apăra și că este foarte important, printre altele, să se protejeze rutele de export de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră. Elveția nu a oferit încă un răspuns oficial la solicitarea Germaniei
Pe fondul acestei dispute, unii politicieni germani au cerut deja rezilierea acordurilor de apărare existente cu Elveția.
Astfel, Markus Faber, deputat în Bundestag din Partidul Liber Democrat și membru al grupului parlamentar pentru politica de apărare, a declarat că orice țară care nu este dispusă să accepte transferul de arme către un stat care este victima unei agresiuni nu poate fi considerată un furnizor de încredere nici pentru Germania.
"Dacă Elveția refuză să facă acest lucru pentru Ucraina, ... nu ar trebui să cumpărăm nimic din Elveția din motive de securitate", a spus Faber.
În Elveția, unii parlamentari au fost indignați de criticile venite din partea Berlinului și au declarat că Germania nu ar trebui să se amestece în afacerile interne ale altor țări.
"Guvernul elvețian are dreptate. Este evident că furnizarea de arme în zona de conflict ar încălca principiile cheie ale neutralității Elveției. Germania, vecinul nostru prieten, cunoaşte legile și angajamentele noastre și nu ar fi trebuit să ne pună în această situație", a declarat fostul ambasador al Elveției în Germania, Thomas Borer, care a contribuit la elaborarea legislației privind neutralitatea ţării sale.
Potrivit Berlinului, Ucraina a primit 30 de sisteme antiaeriene autopropulsate Gepard de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News