Amintim că recent Statul major al Flotei Ruse din Marea Neagră, cu sediul în Sevastopol, Crimeea, a fost lovit pe 22 septembrie 2023, în timpul unui atac cu rachete ucrainene. Imaginile prin satelit realizate de Planet.com au dezvăluit daune masive provocate de atacul asupra clădirii. După cum susțin oficialii ucraineni, aceasta nu mai poate fi restaurată.
Atacul a fost efectuat cu întrebuințarea rachetelor cu rază lungă de acțiune Storm Shadow care au făcut ravagii.
Tot în luna septembrie rușii au pierdut în Crimeea nava de asalt amfibiu Minsk, dar și submarinului Rostov pe Don, intrat în dotarea Forțelor Navale Ruse abia în 2014. Ambele lovite de ucraineni, folosind drone și rachete.
În acest context, aflându-se în incapacitatea de a contracara rachetele britanice cu rază lungă Storm Shadow, lansate de pe avioane Su-24 ucrainene, rușii propun practici teroriste, anume asasinarea piloților ucraineni.
Rușii merg la sol după piloții de avioane Su-24 după ce rachetele Storm Shadow au făcut ravagii prin tehnica de luptă a ocupantului
Avion de luptă ucrainean de tip Su-24 și muniție aferentă. Photo credit: 7th Brigade press service via Defence Express
Analistul rus Evgheni Krutikov, semnează un text în publicația rusă de propagandă Vzgyad, în care „explică” legitimitatea unor astfel de acțiuni și precizează că serviciile de informații ruse nu doar că au capacitatea de a afla identitatea piloților ucraineni, ci aceste lucruri se cunosc deja, în pofida faptului că datele sunt secreet de stat la Kiev.
Cu alte cuvinte, rușii admit că piloții sunt de fapt mult mai importanți decât avionul în sine, fapt pentru care ar trebui să devină o țintă. Deși textul afirmă că toți piloții experimentați ucraineni au fost deja uciși iar ucrainienii folosesc tineri recruți abia ieșiți de pe băncile școlii de aviație sau piloți în rezervă în vârstă, rușii admit indirect incapacitatea lor de a contracara rachetele aer-sol Storm Shadow.
„Principala resursă de atac a Forțelor Aeriene Ucrainene sunt azi avioanele Su-24M echipate cu rachete de croazieră britanice Storm Shadow. (...) Din păcate aceste rachete și-au atins în mod repetat ținta. Fără îndoială contracararea acestora e una din prioritățile Rusiei în cadrul operațiunilor militare”, precizează analistul rus, care spune că bombardierele Su-24 ucrainene își schimbă constant locația fapt pentru care sunt greu de „vânat” la sol. Acesta vine cu soluția ca rușii să meargă după piloți, în loc să se concentreze pe contracararea avioanelor.
Krutikov afirmă că din punct de vedere tehnic există posibilitatea să se stabilească identitatea piloților ucraineni, cât și reședințele acestora în ciuda faptului că Ucraina a clasificat aceste informații.
„E practic imposibil să ascunzi complet identitatea unei persoane. (...) Nu există nicio urmă de îndoială că serviciile de informații militare ale Rusiei cunosc numele fiecărui pilot ucrainean care zboară azi în misiuni de luptă și sunt responsabili pentru lansarea de rachete asupra țintelor ruse. Acest lucru e valabil inclusiv pentru cei care au început deja sau urmează să înceapă pregătirea în statele NATO”, precizează analistul rus, o amenințare voalată către viitorii piloți de F-16 ucraineni.
Acesta conchide legitimând practici teroriste. Analistul rus amintește că în prezent există o școală de zbor foarte importantă în Ucraina, e vorba de Universitatea Națională a Forțelor Aeriene Ucrainene, care se află la Harkov, facilitate care pregătește piloți și care în opinia sa ar trebui să devină o „țintă legitimă” pentru Armata rusă.
„Întregul complex din Harkov e o țintă legitimă. Nu numai departamentul de zbor se află acolo, cât și departamente privind cursuri de război electronic și colegii tehnice ale Forțelor Aeriene Ucrainene, precum și pregătirea personalului tehnic. Iar personalul de la sol nu e cu nimic mai lipsit de importanță decât un pilot”, conchide analistul rus propunerea cu vădit caracter terorist de asasinare a piloților ucraineni.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News