Navele rusești atrag atenția statelor membre NATO: Marea Britanie a monitorizat o navă de cercetare oceanografică suspectată de spionaj

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Nava ,,spion'' rusă Yantar. Sursa foto: Yörük Işık.
Nava ,,spion'' rusă Yantar. Sursa foto: Yörük Işık.

Marina britanică a monitorizat o presupusă navă de spionaj rusească denumită Yantar, care a navigat luni prin apele Marii Britanii, a declarat miercuri (22.01.2025) secretarul apărării, John Healey, în parlament. Potrivit acestuia, nava avea ca scop colectarea de informații și cartografierea infrastructurii subacvatice critice a Marii Britanii. Agenția de presă slovacă TASR a anunțat acest lucru, preluând o știre de la AFP.

Nava rusă a fost văzută în apele britanice la aproximativ 72 de kilometri de coastă, după care Marina Regală și-a desfășurat două nave pentru a urmări ambarcațiunea rusească.

Potrivit lui Healey, s-a descoperit că nava se deplasează peste infrastructura subacvatică critică. În acest sens, el l-a avertizat pe președintele rus Vladimir Putin. “Vă vedem, știm ce faceți și nu vom ezita să luăm măsuri decisive pentru a proteja această țară”, a spus el. Healey a numit incidentul cu nava rusească “un alt exemplu al agresiunii crescânde a Rusiei”.

Citeşte şi: Rusia dă târcoale rețelelor de comunicații din Europa. Aviația militară a Portugaliei, alarmată de o navă rusă de cercetare (Foto)

Yantar a fost înregistrată în apele Marii Britanii pentru a doua oară în câteva luni - ultima dată în noiembrie anul trecut. În prezent, nava se află în Marea Nordului, potrivit ministrului britanic.

Moscova numește Yantar o navă de cercetare oceanografică. Potrivit BBC, aceasta aparține Ministerului rus al Apărării. Țările occidentale o semnalează adesea în apele europene și presupun că o parte din misiunea sa este de a cartografia cablurile submarine.

În ultimele luni, navele de război britanice au urmărit și alte nave ale Marinei Ruse. Londra a anunțat recent că, la sfârșitul lunii decembrie 2024, fregata HMS Somerset a urmărit o grupare de nave rusești care navigau din Marea Nordului până la Canalul Mânecii. Cu toate acestea, gruparea a rămas în apele internaționale, potrivit AFP.

În septembrie anul trecut, navele Marinei Regale au urmărit patru nave rusești în apele Marii Britanii timp de o săptămână, potrivit declarației oficialilor britanici. De asemenea, avioanele de vânătoare ale Forțelor Aeriene Regale au interceptat două avioane rusești în apropiere de Marea Britanie.

Comentariul autorului: Nava de cercetare oceanografică Yantar aparține Flotei ruse de Nord și îndeplinește misiuni în sprijinul Direcției Principale pentru Cercetări de Adâncime (GUCI) a Ministerului rus al Apărării.

În prezent, nava se întoarce la baza de dislocare permanentă, după ce a activat în ultimele luni în Marea Mediterană, în cadrul Grupării navale operative a Forțelor Navale ale Federației Ruse.

Yantar a tranzitat Strâmtoarea Gibraltar pe 17 ianuarie și a ieșit în Oceanul Atlantic. Începând din 15 ianuarie, nava a operat în partea de vest a Mării Mediterane, în zona în care cargoul rusesc Ursa Major s-a scufundat pe 24 decembrie 2024.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel