Navele ruse se vor confrunta cu o nouă amenințare în Marea Neagră: Armata ucraineană dispune de o nouă dronă maritimă subacvatică

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
DefenseRomania

Marina rusă are o nouă problemă în Marea Neagră. Grupul ucrainean Brave-1 și-a prezentat cel mai nou UUV (dronă maritimă subacvatică) cu încărcătură explozivă ''Toloka''. Designul este evident destinat ca drona să funcționeze ca o torpilă.

 

Designul acestei drone kamikaze consta într-un corp tubular tipic, dar cu o chilă mare și stabilizatori orizontali în partea din mijloc. La capătul fiecărui stabilizator orizontal sunt montate propulsoare. În mod intuitiv, acestea sunt utilizate atât pentru dirijare, cât și pentru propulsie.

Aceste caracteristici ar trebui să ofere navei o agilitate semnificativă. De asemenea, după cum se poate observa şi în imagini, drona dispune de un periscop fix. Atunci, din punct de vedere tehnic, se poate spune drona că este un semisubmersibil. Totuși, după cum precizează analistul militar H.I. Sutton, Toloka este o dronă maritimă subacvatică cu încărcătură explozivă.

Analistul remarca că suntem matori la o evoluție tehnică a dronelor maritime ucrainene, care sunt nave de suprafață fără echipaj (USV) dotate cu explozibili. Drona Toloka, fiind un vehicul subacvatic, este mai puțin predispusă la detectare și mai greu de distrus cu focuri de armă. De asemenea, focosul de care dispune drona, dar mai ales configuraţia acesteia, au rolul lovească o navă sub linia de plutire, astfel încât ar putea fi mai probabil să scufunde ținta.

De asemenea, catargul de comunicații, care ar putea dispune de o cameră electro-optică, va trebui să se afle tot timpul deasupra nivelului apei.

Analistul militar H.I. Sutton, remarca că acest tip de drona este similar dispozitivelor folosite de croați în timpul războiului din Balcani și, mai recent, de iranieni. Cu toate acestea, designul Toloka este distinct de acestea. Este un concept care are mai mult sens.

Deși acum a fost prezentat public de către compania Brave-1, nu este clar dacă dronele Toloka sunt folosite deja în luptă. Sunt așteptate mai multe versiuni, inclusiv una care are o lungime de 4 metri și despre care se presupune că are o rază de acțiune de 1200 km sau o rază de operare de 400 km. Cifrele pot fi ambițioase, dar proiectul este interesant și are în mod clar potențial.

Rămâne de văzut dacă aceasta dronă maritimă subacvatică cu încărcătură explozivă ar putea fi soluţia pe care armata ucraineană a găsit-o pentru a trece de linii de apărare pe care ruşii le-au construit la intrarea în portul Sevastopol.

Atacul din seara zilei de 23-24 aprile asupra portului Sevastopol de către dronele maritime kamikaze ucrainene a ținut prima pagină a ziarelor. După cum remarcat atunci analiştii militari de la Naval News, există un aspect care a fost ușor trecut cu vederea în ceea ce priveşte cel mai nou atac al armatei ucrainene asupra navelor ruse din portul Sevastopol. De data aceasta, niciuna dintre dronele ucrainene nu a părut să pătrundă în zona militară a portului. Atacul are loc în condițiile în care Rusia întreprinde un efort masiv pentru a spori protecția portului împotriva acestor tipuri atacuri.

Imaginile publicate de analiştii militari de la Naval News arată că Rusia construieşte o puternică linie de apărare la Sevastopol în timp ce Ucraina încearcă să atace infrastructura militară rusă.

Astfel, după cum se poate observa în imagini, armata rusă a realizat o linie de apărare la intrarea în portul Sevastopol, bazată pe cel puţin șase rânduri de plase și baraje improvizate. Această linie de apărare vizează în primul rând dronele maritime kamikaze ale Ucrainei.

Intrarea în portul Sevastopol este acum protejată de nu mai puțin de 6 straturi din plase/ bariere fizice la nivelul apei. Aceste elemente de protecţie antidrone maritime se adaugă la bărcile şi elicopterele de patrulare care răspund acum de securitatea navelor ruse din portul Sevastopol.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel