Navele militare rusești din Marea Neagră, atacate din nou de o dronă maritimă ucraineană / Moscova, atacată din nou cu o dronă

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Drona aritimă sea baby
Drona aritimă sea baby

Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 18.08.2023, că o dronă maritimă ucraineană a încercat din nou să atace nave de luptă ale Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), într-un raion maritim situat la peste 200 de kilometri sud-vest de Sevastopol.

De asemenea, capitala Rusiei a fost din nou atacată de o dronă, în noaptea de 18 august, o explozie a avut loc la clădirea „Expocenter”.

“În timpul respingerii atacului, vedeta ucraineană fără echipaj a fost distrusă cu foc de la bordul navelor de luptă ale FRMN, respectiv fregata Pytlivy și nava de patrulare Vasili Bykov. Obiectivele atacului nu au fost atinse”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția Interfax.

“În prezent, navele de luptă rusești continuă să-și îndeplinească misiunile încredințate”, au precizat reprezentanții militari ruși.

Potrivit datelor prezentate de partea rusă, atacul dronei maritime ucrainene a avut loc în seara zilei de joi, 17 august, la ora 22:55 (ora Moscovei).

Țintele atacului au fost reprezentate de nave de luptă ale FRMN, care îndeplineau misiuni pentru controlul navigației în partea de sud-vest a Mării Negre. Incidentul s-a produs într-un raion maritim situat la 237 de kilometri sud-vest de Sevastopol. 

Tot azi noapte, potrivit canalului Telegram „Baza”, un UAV a atacat Moscova, scrie UPravda. Explozia a avut loc nu departe de turnurile centrului de afaceri „Moscova-City”. Potrivit canalului Telegram al Cheka-OGPU, drona a căzut pe acoperișul Centrului de expoziții din cartierul orașului Moscova, deteriorând acoperișul. Primarul Moscovei, Serhii Sobyanin, susține că forțele de apărare aeriană au doborât drona, iar resturile acesteia au căzut în zona Expocenter.

Blocada rusă din Marea Neagră

Pe 15 august, comandantul-șef al Forțelor Navale ale Federației Ruse, amiralul Nikolai Evmenov, a declarat că navele rusești, care au participat la asigurarea acordului privind cerealele în Marea Neagră, sunt implicate acum în activități de izolare a porturilor ucrainene.

“Navele de patrulare și-au demonstrat eficiența în Marea Neagră. Acestea au asigurat securitatea inițiativei privind cerealele, iar acum participă la izolarea părții ucrainene”, a menționat Evmenov, în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Zvezda.

Moscova a refuzat să mai prelungească acordul privind cerealele și, pe 17 iulie, a notificat în acest sens Ankara, Kievul și ONU.

Pe 19 iulie, militarii ruși au anunțat că, în urma încetării acordului privind cerealele, coridorul umanitar din Marea Neagră a fost desființat și, începând cu data de 20 iulie, ora 00:00, toate navele care se deplasează către porturile ucrainene vor fi considerate potențiali transportatori de mărfuri militare.

Pe 21 iulie, Ministerul rus al Apărării a informat că FRMN a executat un exercițiu de izolare a unui raion maritim interzis temporar pentru navigație.

Pe 13 august, reprezentanții militari ruși au precizat că au deschis foc de avertisment și au ridicat în aer un elicopter pentru a opri o navă de mărfuri în Marea Neagră, care se îndrepta către portul ucrainean Izmail.

Comentariul autorului: În ultima perioadă, trupele ruse au executat mai multe atacuri cu rachete și drone asupra unor locații ucrainene de pe litoralul Mării Negre, unde se presupunea că sunt produse și depozitate dronele maritime cu care sunt atacate ținte rusești din regiune.

Ținând cont de faptul că atacurile cu drone maritime ucrainene continuă, se poate aprecia că informațiile rusești despre locațiile acestora nu au fost foarte precise.

Trebuie precizat faptul că, în ultimele luni, armata ucraineană a întrebuințat mai multe tipuri de drone maritime pentru a lovi nave rusești sau obiective de infrastructură din zona Mării Negre. Inițial, dronele au fost primite din statele occidentale, îndeosebi din Marea Britanie, dar ulterior acestea au început să fie produse pe teritoriul Ucrainei.

Cu toate că la începutul atacurilor cu drone maritime eficiența acestora a fost destul de scăzută, se pare că, în ultimul timp, ucrainenii, care beneficiază de sprijinul informațional din partea statelor occidentale, reușesc să găsească modalități de a lovi obiectivele și de a produce pagube importante părții ruse.

Surse: militarynews.ru, topwar.ru.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel