Navele Flotei ruse s-au ”refugiat” tocmai în Abhazia pentru a scăpa de dronele maritime ucrainene. Rușii ar putea ataca Ucraina de pe teritoriu georgian

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Harta Georgiei și a Abhaziei
Harta Georgiei și a Abhaziei

Potrivit navalnews.com, o navă a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a fost observată recent în portul Ochamchire din regiunea separatisă Abhazia (Georgia).

Portul de la Marea Neagră ar putea deveni o bază importantă pentru Forțele Navale ruse, acționând ca un refugiu sigur împotriva dronelor maritime ucrainene. Ținând cont de faptul că portul se află, din punct de vedere oficial, pe teritoriul Georgiei, noua mișcare a Rusiei va fi una îndrăzneață, dar și complicată în plan politic.

Într-o nouă dezvoltare a situației din zona Mării Negre, o navă a FRMN, cu sediul obișnuit în Novorossiysk, a andocat în portul Ochamchire din Georgia. Portul se află în regiunea separatistă Abhazia, controlată de Rusia. Administrația locală, care este susținută de oficialii ruși, a anunțat de curând că FRMN va stabili o bază permanentă în port.

Baza găzduiește deja o serie de nave (vedete) de patrulare ale Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia.

Noua mișcare a Rusiei este una controversată, deoarece portul se află pe teritoriul georgian, ceea ce ar putea duce la implicarea Georgiei în conflictul ruso-ucrainean. Rusia va încerca probabil să folosească portul drept refugiu împotriva atacurilor cu drone maritime ucrainene. Acesta ar putea reprezenta chiar o bază sigură din care să lanseze misiuni de luptă împotriva Ucrainei. Opțiunile părții ucrainene în zonă vor fi limitate, deoarece portul se află pe teritoriul georgian, în pofida faptului că este controlat de Abhazia separatistă.

În ceea ce privește nava observată în portul Ochamchire este o navă de sprjiin Proiect 22870 a FRMN. Aceasta a fost semnalată andocată în portul său natal din Novorossiysk pe 28 iunie. Apoi a dispărut pe 01 iulie și a fost semnalată pe 04 și 05 iulie la Ochamchire.

 

Rușii, atacați și în portul Novorossiysk

 

Pe 03 iulie, Direcția principală de informații (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării a atacat portul Novorossiysk. Dronele maritime de tip Magura au lovit debarcaderul din apropierea locului în care nava este andocată în mod normal.

La începutul invaziei militare în Ucraina în anul 2022, FRMN a dominat Marea Neagră. Baza navală principală a acesteia se afla la Sevastopol, în Peninsula Crimeea. De atunci, partea rusă a pierdut un număr semnificativ de nave de luptă, iar Sevastopolul s-a dovedit vulnerabil la drone, rachete și mine. În consecință, majoritatea activelor navale de mare valoare au fost mutate spre est, la Novorossiysk. Cu toate acestea, s-a dovedit că și aici se află sub amenințare. Ochamchire ar putea oferi astfel o ascunzătoare complicată din punct de vedere politic față de forțele ucrainene.

Deși portul Ochamchire este relativ mic, acesta ar putea găzdui cu ușurință mai multe nave de luptă mari. Ar putea fi vorba despre nave mari de desant sau fregate. De asemenea, în perioada sovietică, în acesta s-au aflat chiar și submarine.

Deși navele Proiect 22870 sunt clasificate drept nave de salvare, acestea pot fi considerate ca fiind nave de sprijin de uz general. Acestea însoțesc adesea navele de luptă și se știe că în timpul războiului în curs au transportat chiar și sisteme de rachete. Nava observată la Ochamchire este soră cu Vasili Bekh (SB-739), care a fost scufundată de rachetele antinavă ucrainene în apropiere de Insula Șerpilor pe 17 iunie 2022. În acel moment, Vasili Bekh avea la bord un complex de apărare antiaeriană de tip Tor (SA-15 Gauntlet).

Nava din Ochamchire pare să aibă la bord un vehicul sau un container pe puntea din pupa, care este în concordanță cu rachetele SA-22 Greyhound (Pantsir).

După ce Vasili Bekh a fost scufundată de militarii ucraineni, în prezent, în Marea Neagră se află trei nave active de acest tip. Este vorba despre SB-742, Profesor Nikolai Muru și Căpitan Guryev. Deocadată, nu se știe care dintre cele trei se află în Ochamchire.

Rămâne de văzut dacă, în perioada următoare, mai multe nave ale FRMN vor fi deplasate în portul din Abhazia. Este posibil ca o eventuală reacție a Guvernului georgian și a comunității internaționale să influențeze această decizie.

Harta Abhaziei 

Comentariul autorului: Pe 05.10.2023, surse rusești au informat că FRMN își va extinde prezența în zona Mării Negre, prin deschiderea unei baze navale permanente în Abhazia. Potrivit președintelui autoptoclamatei Republici a Abhaziei, Aslan Bzhania, un acord în acest sens a fost încheiat deja între cele două părți.

După cum a precizat Bzhania, acordul dintre Rusia și Abhazia a fost semnat pe 30 septembrie 2023, când republica a sărbătorit cea de-a 30-a ediție a Zilei victoriei în războiul gruzino-abhaz din perioada 1992-1993 și Ziua independenței.

Rusia a recunoscut independența Abhaziei în anul 2008, după invadarea Georgiei. Abhazia a mai fost recunoscută ca stat independent de Venezuela, Nicaragua, Nauru și Siria.

Pe teritoriul republicii, la Gudauta, se află dislocată Baza Militară 7 a Forțelor Armate ale Rusiei, care, împreună cu armata abhază asigură securitatea statului abhaz.

În ultimul timp, pe teritoriul Abhaziei au fost desfășurate mai multe exerciții tactice ale militarilor din cele două țări, care au vizat creșterea interacțiunii trupelor, precum și exersarea respingerii unui posibil atac asupra republicii.

Trebuie remarcat faptul că Rusia oferă un sprijin integral Abhaziei. La un moment dat reprezentanții abhazi intenționau chiar să integreze republica în Rusia, ca un nou subiect administrativ al acesteia. Ulterior, s-a decis ca această problemă să fie amânată pentru un moment mai potrivit. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel