Distrugătoarele americane USS Stockdale și USS O'Kane se aflau în misiune în regiune pentru a escorta navele comerciale sub pavilion american. La un moment dat, navele comerciale au fost atacate cu rachete balistice anti-navă și drone.
???????????????????????????? ???????????????????????? ???????????????????????? ???????????????????????? ???????????????????????????? ???????? ????. ????. ???????????????? ???????????? ????. ????.-???????????????????????????? ???????????????????? ???????? ???????????????? ???????? ???????????????? pic.twitter.com/7qPxwAdLkl
— U.S. Central Command (@CENTCOM) December 2, 2024
Distrugătoarele au interceptat amenințările la timp și le-au neutralizat cu succes. Incidentul a avut loc in noaptea de 30 noiembrie-1 decembrie. „Distrugătoarele Marinei SUA USS Stockdale [DDG 106] și USS O'Kane [DDG 77] au interceptat cu succes un atac combinat lansat de Houthi în timp ce tranzitau Golful Aden, între 30 noiembrie și 1 decembrie”, se arată într-un comunicat de presă al CENTCOM.
Nu este prima dată când navele de război americane contracarează cu succes rachetele lansate de Houthi. În noiembrie anul trecut, USS Gravely a interceptat două rachete balistice anti-navă lansate de Houthis în Marea Roșie.
Aceasta a urmat unui atac anterior cu rachete asupra unei nave comerciale, Maersk Hangzhou. Incidentul a implicat, de asemenea, ambarcațiuni de atac ale houthi, dintre care trei au fost neutralizate de elicoptere americane. Mai târziu în aceeași lună, aceeași navă de război americană a interceptat un atac cu 14 drone lansate de houthi.
Atacurile rebelilor Houthi asupra navelor comerciale din Marea Roșie și Golful Persic din ultimele luni sunt rezultatul unei combinații de politici regionale, conflicte geopolitice și strategii menite să pună presiune pe adversarii lor.
Rebelii Houthi, susținuți de Iran, sunt în conflict cu coaliția condusă de Arabia Saudită din 2015, când gruparea a cucerit mari părți din Yemen, inclusiv capitala Sanaa. Conflictul a degenerat într-un război regional care implică atacuri maritime, aeriene și cu rachete.
Atunci când vorbim despre incidentele petrecut în Marea Roșie și Golful Persic, atacurile au ca scop să demonstreze capacitățile strategice și să atragă atenția internațională asupra conflictului din Yemen.
De asemenea, acestea vizează rutele comerciale internaționale pentru a crea presiune economică asupra țărilor care sprijină Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.
Atacurile cu drone, rachetele anti-navă și lansările de rachete balistice sunt modalități prin care Houthis își manifestă solidaritatea cu alți actori din regiune, inclusiv Iranul și grupuri teroriste precum Hamas.
Statele Unite și partenerii lor au răspuns cu o serie de măsuri. Marina SUA și-a sporit prezența în regiune cu grupuri de atac de portavioane și distrugătoare, inclusiv USS Dwight D. Eisenhower, USS Carney, USS Gravely și altele.
Au fost activate sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă precum Aegis, permițând interceptarea cu succes a numeroase amenințări.
În plus, SUA au organizat patrule comune cu țările partenere, inclusiv Arabia Saudită, Israel și Emiratele Arabe Unite, pentru a asigura libertatea de navigație maritimă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News