Naval Group lansează la apă a doua fregată din clasa Kimon destinată Greciei: Grecii sunt foarte mulțumiți de calitățile navelor achiziţionate

Compania Naval Group lansează a doua fregată de luptă și intervenție pentru Marina elenă. Sursa foto: Naval Group
Compania Naval Group lansează a doua fregată de luptă și intervenție pentru Marina elenă. Sursa foto: Naval Group

Joi, 19 septembrie, în cadrul șantierul său naval din Lorient, Grup Naval a lansat la apă a doua fregată de apărare și intervenție (FDI), clasa Kimon, destinată Forțelor Navale ale Greciei.

Finalizarea fazei de construcție a fregatei Nearchos (F-602), care părăsește șantierul naval pentru montarea electronicelor, a armelor și a senzorilor, urmează lansării cu succes a primei fregate, Kimon (F-601), în urmă cu exact un an, eveniment ce a marcat progresul în achiziția de către Grecia a trei fregate FDI în cadrul unui contract cu producătorul francez.

Navele reprezintă o versiune a clasei franceze Belharra adaptată pentru a răspunde nevoilor specifice ale Marinei Elene. Acestea sunt considerate deja o nouă clasă, denumită Kimon după amiralul din armata lui Alexandru cel Mare care și-a câștigat faima pentru vitejia sa în bătălia navală de la Salamina din 480 î.Hr.

Se pare că grecii sunt foarte mulțumiți de calitățile navelor, pentru că ministrul elen al Apărării, Nikos Dendias, a declarat că Grecia va începe negocierile pentru achiziționarea unei a patra fregate similare, pe lângă cele trei aflate în diferitele faze de construcție.

„Sunt bucuros să anunț astăzi intenția Greciei de a începe negocierile pentru a achiziționa încă o fregată, a patra de același tip”, a spus Nikos Dendias fără a oferi mai multe detalii.

Fregatele din clasa Kimon sunt echipate cu un set cuprinzător de arme și senzori avansați, inclusiv cu rachete MBDA Exocet MM40 B3C împotriva țintelor de suprafață și rachete Aster-15/30 pentru apărare antiaeriană, cu sistem de lansare verticală (VLS) Sylver A70 cu cel puțin 16 celule.

Capacitatea defensivă include, de asemenea, sisteme RAM (Rolling Airframe Missile), un tun principal de 76 mm, patru tuburi lans-torpilă pentru torpile MU90 și capabilități de război electronic.

Navele sunt proiectate pentru a susține un elicopter de 10 tone și un vehicul aerian fără pilot cu decolare și aterizare verticală (VTOL).

După lansarea HS (Hellenic Ship) Kimon, care este de așteptat să navigheze în apele grecești în 2025, și a HS Nearchos de joi, planifică să intre în serviciu tot în 2025, cea de-a treia navă, HS Formion (F-603), este în construcție, punerea în funcțiune a acesteia fiind așteptată între 2025 și 2026.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel