”Nava s-a scufundat pe loc”. Ucrainenii spun că au scufundat submarinul Rostov-pe-Don și au lovit modernul sistem antiaerian S-400

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Submarin rus / Wikipedia
Submarin rus / Wikipedia

Flota rusă a Mării Negre devine tot mai mică. Forțele de apărare ale Ucrainei au lovit submarinul Rostov-pe-Don și sistemul de apărare aeriană S-400 al rușilor, ambele aflate în Peninsula Crimeea.

Pierdere gea pentru ruși. Pe 2 august, Forțele de Apărare ucrainene au lovit un submarin și un sistem rusesc de rachete S-400 în Crimeea ocupată, a raportat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de toată media ucraineană.

Potrivit Statului Major General, la 2 august, apărătorii au deteriorat în mod semnificativ 4 lansatoare ale sistemului modern antiaerian S-400 „Triumph”.

La momentul publicării materialului, nu sunt disponibile informații privind mijloacele cu care au fost lovite cele două obiective, însă, potrivit oficialilor ucraineni, operațiunea a fost realizată de unități ale forțelor de rachete în cooperare cu Forțele Navale.

Forțele de Apărare au lovit cu succes submarinul Flotei Mării Negre a Federației Ruse „Rostov-pe-Don” în portul Sevastopol.

Potrivit comunicatului, nava s-a scufundat pe loc în urma loviturii.

"Distrugerea navei Rostov-pe-Don demonstrează încă o dată că nu există un loc sigur pentru Flota Rusă în apele teritoriale ucrainene ale Mării Negre. Mulțumim soldaților ucraineni pentru munca lor profesionistă” - subliniază Statul Major.

 

Pierdere gea pentru ruși

 

Submarinul B-237 Rostov-on-Don este un submarin rusesc diesel-electric al proiectului Varshavyanka 636, clasificat de NATO ca Improved Kilo (submarine îmbunătățite de clasă Kilo). Aceasta este o serie de submarine multifuncționale proiectate în URSS pe baza Proiectului 877 Halibut și deja finalizate în Rusia. Seria a fost planificată ca una dintre opțiunile de export.

Submarinul B-237 „Rostov-on-Don” este unul dintre cele patru submarine din clasa „Kilo”, capabile să folosească rachete „Kalibr”.

„Rostov-pe-Don” a fost pus în funcțiune pe 26 decembrie 2014 și făcea parte din Flota Mării Negre.

La 13 septembrie 2023, în urma unui atac cu rachete ucrainene, nava a fost grav avariată.

Ulterior, a fost reparat și testat în zona de apă a portului Sevastopol. Costul submarinului este estimat la aproximativ 300 de milioane de dolari.

Anterior, presa ucraineană a raportat că în noaptea de 2 august au izbucnit explozii în mai multe cartiere din Crimeea ocupată temporar. Au fost lovituri în Sevastopol și Balaklava, Saki, Evpatoria și Simferopol

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel