NATO va avea nevoie de 35-50 de brigăzi suplimentare pentru a răspunde eficient unui eventual atac rusesc: Cu ce alte lipsuri se confruntă Alianţă?

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Un soldat polonez aflat într-un tanc în timpul unui exercițiu NATO. Sursa Foto: Getty Images.
Un soldat polonez aflat într-un tanc în timpul unui exercițiu NATO. Sursa Foto: Getty Images.

NATO va avea nevoie de între 35 și 50 de brigăzi suplimentare pentru a-și implementa pe deplin noile planuri de apărare împotriva unui atac din partea Rusiei, a declarat o sursă militară pentru Reuters. Sursa, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a refuzat să ofere detalii suplimentare despre planurile Alinatei, care sunt clasificate. Brigada are între 3.000 și 7.000 de soldați, astfel încât crearea altor 35-50 de unități ar fi o provocare semnificativă.

Numai Germania va trebui să își cvadrupleze capacitățile de apărare aeriană, a declarat sursa, un alt semn al dimensiunii provocării cu care se confruntă NATO, care ia acum mult mai în serios amenințarea generată de un eventual atac rusesc după invazia declasata de Rusia in Ucrainei, în 2022.

La summitul de anul trecut de la Vilnius, liderii NATO au convenit asupra primelor planuri majore de apărare din ultimele trei decenii, iar de atunci oficialii lucrează pentru a transpune aceste documente în cerințe militare concrete.

Liderii NATO sunt așteptați să primească o actualizare a planurilor la summitul de la Washington din această săptămână.

Solicitat să comenteze, un purtător de cuvânt al NATO a declarat că planificatorii militari ai Alianței au identificat "principalele nevoi in materie de trupele și arme necesare pentru apărarea Alianței".

,,Apărarea antiaeriană și antirachetă, armele cu rază lungă de acțiune, logistica și forțele mari de manevră terestră sunt printre prioritățile noastre", a adăugat oficialul, potrivit Reuters.

,,NATO va stabili probabil obiective mai ridicate privind capacitatea de apărare pentru aliați, pe măsură ce dezvoltăm forțe capabile să ne îndeplinească planurile și să facă față amenințărilor cu care ne confruntăm. Suntem încrezători că descurajarea noastră este și va rămâne puternică".

Ministerul Apărării de la Berlin a refuzat să comenteze planurile de viitor ale NATO deoarece acestea sunt clasificate. Ministerul a declarat că toți aliații au fost îndemnați să își coordoneze nevoile de capabilități cu NATO și că aceste eforturi vor continua și anul viitor.

 

O nevoie acută de personal militar suplimentar


Nu este clar unde ar putea aliații NATO să găsească personalul suplimentar pentru formarea celor 35-50 de noi brigăzi. Posibil, acest lucru ar putea fi realizat prin transferul de trupe din alte părți ale forțelor armate, recrutarea de soldați suplimentari sau o combinație intre aceste doua solutii.

Apărarea aeriană este o altă lacună majoră identificată de planificatorii militari ai Alianței, deoarece războiul din Ucraina a demonstrat importanța acestor sisteme în protejarea infrastructurii militare și civile critice.

Astfel de sisteme ar fi deosebit de importante pentru Germania, ca centru logistic major și cap de pod în orice potențial conflict cu Rusia.

 

Cum s-ar putea rezolva problema lipsei de sisteme de apărare aeriană?

 

Germania a dispus de 36 de sisteme de apărare antiaeriană Patriot atunci când a fost o țară din prima linie a NATO în timpul Războiului Rece și chiar și atunci s-a bazat pe sprijin suplimentar din partea aliaților săi.

În prezent, numărul acestora a fost redus la 9 sisteme Patriot, după ce trei dintre ele au fost transferate în Ucraina în urma invaziei ruse din 2022.

Guvernul german a început acum să plaseze comenzi pentru Patriot și alte sisteme de apărare aeriană pentru a-și reface stocurile.

Sistemele terestre de apărare aeriană, precum Patriot, sunt concepute pentru a intercepta rachetele. După sfârșitul Războiului Rece, multe state membre ale NATO au redus numărul unităților de apărare aeriană, considerând că în viitor vor trebui să facă față doar unei amenințări limitate cu rachete din partea unor țări precum Iranul.

Această percepție s-a schimbat radical după invazia Rusiei în Ucraina, forțând aliații NATO să își mărească urgent stocurile de muniție și să rezolve problema lipsei de sisteme de apărare aeriană.

Acordul privind primele planuri majore de apărare de după Războiul Rece, pe care NATO le-a numit "planuri regionale", a marcat o schimbare fundamentală pentru alianța militară occidentală. Timp de decenii, NATO nu a considerat necesar să elaboreze noi planuri de apărare la scară largă, considerând că Rusia post-sovietică nu mai reprezintă o amenințare existențială.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel