Exerciţiul defensiv, intitulat Trident Juncture, are la bază un scenariu 'fictiv, dar realist', ce simulează un răspuns colectiv al NATO la un atac armat împotriva unuia din aliaţi, a explicat Stoltenberg. Exerciţiul va fi cel mai amplu desfăşurat de Alianţă de la sfârşitul Războiului Rece. Pe lângă trupe din cele 29 de state membre, precum şi din ţările partenere Suedia şi Finlanda, Trident Juncture va implica 150 de avioane de luptă, 60 de nave şi 10.000 de vehicule, a precizat secretarul general.
Exercițiul are caracter defensiv
Responsabilul NATO a afirmat că Trident Juncture nu este îndreptat împotriva unei ţări anume. 'Exerciţiul este defensiv', a subliniat el, menţionând că Rusia a fost invitată să trimită observatori. Manevrele Trident Juncture, programate de mai multă vreme, vor avea loc într-o perioadă de tensiuni sporite cu Rusia, declanşate de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014 şi de rolul Moscovei în criza din estul Ucrainei, unde este acuzată că îi sprijină pe separatişti. În luna august, Rusia a organizat ample manevre militare în estul ţării, la care a anunţat că au participat 300.000 de militari.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News