"NATO trebuie să facă mai mult" - Un oficial american solicită aliaților să crească cheltuielile pentru apărare

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Trupele americane efectuează un exercițiu combinat pentru consolidarea grupului de luptă al NATO din Polonia. Sursa Foto: Army.mil
Trupele americane efectuează un exercițiu combinat pentru consolidarea grupului de luptă al NATO din Polonia. Sursa Foto: Army.mil

În cursul întâlnirilor sale cu delegațiile statelor membre NATO care vor participa la summitul de săptămâna aceasta de la Washington,  a SUA, Mike Johnson, intenționează să discute despre finanțarea Alianței. 

,,Săptămâna aceasta va avea loc cel de-al 75-lea summit NATO la Washington, D.C., pentru a sărbători pacea și prosperitatea pe care le-a adus Alianța. Iar la scurt timp după aceea, voi vorbi cu liderii NATO la Capitoliu... Republicanii, desigur, sărbătoresc pacea și prosperitatea pe care le-a adus NATO și vor continua să sprijine partenerii noștri prin prevenirea războaielor inutile. Dar noi credem, de asemenea, că NATO trebuie să facă mai mult", a declarat Johnson.

El a spus că fiecare stat membru NATO ar trebui să cheltuiască cel puțin 2% din PIB-ul său pentru apărare.

,,Acesta este acordul. Există 10 sau 12 dintre acestea care nu o fac încă. Este inacceptabil că nu toți membrii NATO și-au îndeplinit angajamentele actuale. Poate că ar trebui să fie chiar mai aproape de nivelul din timpul Războiului Rece. Dar, dacă dorim cu toții să ne bucurăm de un viitor în pace și prosperitate, trebuie să avem cu toții propria piele pusă în joc", a declarat Johnson.

Potrivit oficialului american, această poziție reflectă "bunul simț".

,,Când mă voi întâlni cu delegațiile NATO săptămâna aceasta, intenționez să ridic această problemă foarte serioasă cu fiecare dintre ele", a adăugat Johnson.

Acesta a menționat că Statele Unite nu au nevoie de "experți idealiști în politică externă, autoproclamați, care pun nevoile altor țări înaintea nevoilor noastre".

 

Vladimir Putin nu s-ar opri dacă ar cuceri Kievul

 

În același timp, Johnson a subliniat că, în timpul Războiului Rece, Uniunea Sovietică era singura amenințare reală la adresa Statelor Unite. În schimb, a spus acesta, există acum un "grup interconectat de țări" care se opun în mod deschis Statelor Unite.

,,Eu o numesc axa condusă de China, formată din regimurile partenere din Rusia, Iran, Coreea de Nord, Venezuela și chiar Cuba... Toate acestea se trezesc în fiecare dimineață gândindu-se cum pot distruge America... încercând să ne taie rutele comerciale și să ne fure tehnologia, să ne atace trupele și să ne submineze economia", a declarat Johnson.

În același timp, președintele Camerei Reprezentanților din SUA a făcut referire la sprijinul acordat Ucrainei, menționând că președintele rus Vladimir Putin nu s-ar opri dacă ar cuceri Kievul, ci ar trece la Polonia și la statele baltice "și atunci am fi într-o situație în care am putea avea nevoie de propriile noastre trupe pentru a apăra aceste frontierele NATO de invazie".

După cum a relatat Vocea Americii, ambasadorul SUA la NATO pentru perioada 2017-2021, Kay Bailey Hutchison, a declarat că forța NATO nu va fi pierdută în cazul probabilei victorii a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, deoarece marea majoritate a Congresului SUA și a publicului american sprijină alianța, iar finanțarea NATO este în interesul Washingtonului.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel