Potrivit comunicatului Alianței, noile rute aeriene vor contribui la îmbunătățirea semnificativă a direcționării traficului aerian civil către și de la aeroportul din Pristina, cu multiple beneficii, inclusiv călătorii mai rapide, un consum redus de combustibil și poluare redusă.
Comandamentul forțelor NATO din Kosovo, KFOR, își va păstra în continuare autoritatea principală pentru utilizarea spațiului aerian peste Kosovo. Acesta efectuează examinarea tuturor soluțiilor tehnice care permit stabilirea de noi rute directe, în spațiul aerian inferior, între Pristina și alte orașe.
Spațiul aerian superior de deasupra Kosovo a fost redeschis în 2014. Acest lucru a fost posibil prin contribuția Ungariei și rolului îndeplinit de furnizorul său de servicii de navigație aeriană (Hungarocontrol), care și-a asumat responsabilitatea de a coordona zborurile la altitudini de peste 6.400 m.
NATO susține procesul de normalizare a utilizării spațiului aerian din Kosovo din 1999, conducând reuniunile organizate pentru normalizarea aviației din Balcani. La aceste întâlniri participă în mod regulat reprezentanți ai țărilor aliate, autorități de navigație aeriană, autorități militare naționale și organizații internaționale relevante, inclusiv Organizația Aviației Civile Internaționale (ICAO), Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației (EASA) și Eurocontrol.
În ultimii ani, NATO a facilitat prin reuniunile de normalizare a aviației din Balcani oficializarea unui acord-cadru între KFOR și Islanda. Agenția islandeză pentru siguranța transporturilor (ICETRA) acționează acum ca un mecanism de supraveghere a siguranței aeriene în sprijinul comandamentului KFOR.
Prin contribuția agenției islandeze ICETRA, au fost semnate și acorduri tehnice între furnizorul albanez de servicii de navigație aeriană (Albcontrol) și furnizorul de servicii de navigație aeriană din Pristina (ASHINA), pentru stabilirea de noi rute directe către Pristina, prin Albania. Acest lucru permite rute mai scurte pentru companiile aeriene care vin din nord.
Comentariul autorului: În principal, rolul acestor informări venite din partea NATO este de a transmite mesajul că, dincolo de sprijinul mai mult sau mai puțin justificat al susținerii independenței provinciei Kosovo și a intervenției militare din 1999, Alianța încearcă șă își asume consecințele acestora și acționează pe termen lung pentru refacerea calității vieții cetățenilor din zonă, cei mai afectați de situația creată.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News