''În realizarea acestui act coercitiv, autorităţile din Belarus au pus în pericol siguranţa pasagerilor şi a echipajului. ''O investigaţie internaţională asupra acestui incident trebuie să fie realizată pentru a verifica orice încălcare a regulilor internaţionale de aviaţie'', a subliniat într-o declaraţie şeful diplomaţiei europene Josep Borrell cu câteva ore înaintea unei reuniuni a liderilor statelor membre ale UE, la Bruxelles, unde va fi abordat şi acest incident.
De altfel, agenda summitului a fost practic răsturnată de această nouă evoluţie, liderii statelor UE urmând să discute la cina de lucru de luni seară despre eventualele măsuri punitive la adresa Minskului.
Autorităţile belaruse au recurs la un avion de vânătoare şi au semnalat o falsă alertă cu bombă pentru a forţa un avion al companiei aeriene irlandeze Ryanair ce efectua o cursă între Grecia şi Lituania - ţări membre ale UE şi ale NATO - să aterizeze duminică la Minsk, unde l-au arestat pe pasagerul Roman Protasevici, un tânăr jurnalist de opoziţie din Belarus.
''Uniunea Europeană va lua în considerare consecinţele acestei acţiuni, printre care luarea unor măsuri împotriva celor responsabili'', a precizat Josep Borrell în declaraţia citată.
UE anunță „consecințe” după acțiunea „ilegală și revoltătoare a regimului din Belarus”
Şefa Comisia Europene, Ursula von der Leyen, a scris duminică seara pe Twitter că ''atitudinea ilegală şi revoltătoare a regimului din Belarus va avea consecinţe''.
Până acum UE a impus deja trei seturi de sancţiuni împotriva Belarusului ca răspuns la evenimentele din această ţară după alegerile prezidenţiale de anul trecut fraudate şi lucra la un al patrulea set de măsuri contra unor demnitari de rang înalt de la Minsk.
Potrivit unui diplomat european, sancţiunile suplimentare ar putea include acum suspendarea zborurilor tuturor companiilor aeriene din UE deasupra Belarusului, interzicerea avioanelor companiei belaruse Belavia să aterizeze pe aeroporturile din Uniunea Europeană sau suspendarea întregului tranzit, inclusiv la sol, din Belarus către UE.
Alianţa Nord-Atlantică a calificat incidentul drept ''grav şi periculos'' şi a solicitat de asemenea o investigaţie internaţională.
"Este un incident grav şi periculos, care necesită o anchetă internaţională. Belarusul trebuie să garanteze întoarcerea în securitate a echipajului şi a tuturor pasagerilor" la Vilnius, destinaţia iniţială a zborului, a scris duminică pe Twitter secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Irlanda a calificat luni constrângerea avionului companiei Ryanair să aterizeze la Minsk drept ''piraterie aviatică''. ''Aceasta a fost în realitate piraterie aviatică, susţinută de stat'', a declarat ministrul de externe Simon Coveney pentru postul naţional de radio şi televiziune RTE.
Preşedintele comisiei de afaceri externe a parlamentului britanic, Tom Tugendhat, a afirmat luni că semnalarea unei alerte false cu bombă pentru a forţa avionul companiei Ryanair să aterizeze la Minsk este ''un act ostil''. ''Acesta era un zbor între două membre ale NATO şi între două membre ale UE. Dacă nu este un act de război, cu siguranţă este unul ostil'', a afirmat Tugendhat la postul BBC.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News