Discuțiile care au loc între oficialii occidentali din NATO și interlocutorii lor din Uniunea Europeană se bazează pe presupunerea că forțele ruse sunt acum sub presiune.
Nu sunt capabili să răspundă eficace la ofensiva ucraineană. Răspunsul lor este axat defensiv pe distrugerea infrastructurii - electricitate, apă, poduri, drumuri - pe construirea unei linii triple de tranșee și pe utilizarea barierelor naturale, cum ar fi râul Nipru.
Scopul este de a încetini înaintarea trupelor ucrainene. Hersonul nu este doar un oraș: este esențial pentru accesul la mare și fundamental pentru controlul resurselor de apă și transportul fluvial. Recuperarea lui ar însemna schimbarea definitivă a direcției conflictul”, notează publicația.
De aceea vine un mesaj din SUA - prin Bruxelles - care este și o invitație către autoritățile ucrainene: dacă și în momentul în care Hersonul va fi returnat, negocierile pot începe. Dintr-o poziție de forță, nu de slăbiciune.
Mihailo Podoliak, consilier al șefului Președintelui Ucrainei, a reamintit că Ucraina nu a refuzat niciodată complet negocierile cu Rusia, dar are o condiție clară - retragerea forțelor ruse de pe teritoriul Ucrainei.
Hersonul, piesa esențială pentru începerea negocierilor
Se observă că Casa Albă a început pentru prima dată să formuleze ipoteza unei căi specifice de acest tip. Cu toate acestea, acum, fără Herson, o astfel de cale este imposibilă.
Începerea negocierilor în această etapă ar însemna doar să se acorde armatei Moscovei timp să se reorganizeze. Pe scurt, trebuie mai întâi fixate niște pietre de temelie strategice, notează publicația.
Mai mult, sunt două aspecte fundamentale pe care administrația SUA le subliniază în schimburile zilnice cu aliații NATO.
Primul, se referă la amenințarea rusă de a folosi bombe nucleare tactice. Deși aceasta este considerată o formă de izolare care nu este activă în prezent, este totuși un risc care ar trebui evitat. Și pentru că, într-un astfel de caz, nu numai că un răspuns la scară largă cu folosirea armelor convenționale ar fi aproape inevitabil, dar ar fi și dificil să stăpânim nervozitatea unor aliați, precum polonezii, care acum sunt acum cel mai apropiat partener militar din UE pentru Washington.
O altă problemă se referă la relațiile cu China. Odată cu pierderea Hersonului, criza fostei Armate Roșii va deveni evidentă. Pentru Statele Unite în acest moment, înfrângerea totală a lui Putin ar avea un rezultat mai rău: predarea către China a controlului asupra Rusiei. Ar fi ca și cum ar sări din lac în puț. Prin urmare, este mai bine să ai un lider inamic, cu vânătăi, dar independent de Beijing", mai notează La Repubblica.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News