Președintele bulgar Rumen Radev a refuzat săptămâna trecută să conducă delegația țării sale la summitul NATO din cauza dezacordurilor cu poziția Bulgariei față de susținerea Ucrainei. Premierul Slovaciei, Robert Fico, a afirmat luna trecută că a fost ținta unei tentative de asasinat pentru că opoziția sa față de înarmarea Ucrainei s-a îndepărtat de curentul european.
Și Ungaria a continuat să mențină legături strânse cu Rusia și să reziste presiunilor de a ajuta Ucraina din punct de vedere economic sau militar. Premierul Viktor Orban a îndemnat marți Ucraina să ia în considerare o încetare a focului pentru a accelera negocierile de pace.
Mai multe ''fisuri'' în alianță ar putea apărea după ziua de duminică, odată cu triumf electoral al principalului partid de extremă dreapta din Franța. Partidul, Raliul Național, are o istorie de simpatii pro-Rusia, iar anul trecut s-a abținut la un vot privind pactul de securitate al Franței cu Ucraina, precizează publicaţia americană Stars and Stripes.
Secretarul general demisionar al NATO, Jens Stoltenberg, a recunoscut divergențele de opinie cu privire la Ucraina într-o conferință de presă care a avut loc cu Orban, în luna iunie, dar și-a exprimat optimismul în ceea ce privește solidaritatea alianței în cele din urmă.
"Suntem 32 de aliați și, uneori, există opinii diferite, dar am dovedit din nou și din nou că suntem capabili să le depășim și să găsim o cale comună de urmat", a spus el.
Deocamdată, orice dezacord între aliații NATO cu privire la Ucraina pare a fi mai degrabă o fisură superficială în fațeta alianței decât la temelia acesteia, potrivit lui Sean Monaghan, un cercetător britanic invitat la Center for Strategic and International Studies, un think tank din Washington.
Ce aşteptări poate depăşii summitul NATO. Experții vorbesc despre pașii posibili ai Alianței, în afară de "podul" dintre Ucraina și NATO
În plus față de declarațiile privind construirea unei "punți" între Ucraina și NATO, aliații prezenți la summitul de la Washington ar putea oferi Kievului câteva alte avantaje concrete, a declarat John Herbst, fost ambasador al SUA în Ucraina și director senior al Centrului Eurasia al Atlantic Council.
Într-un interviu acordat Serviciului georgian al Vocii Americii, Herbst a analizat perspectivele Ucrainei în cadrul NATO. Potrivit acestuia, summitul de la Washington se va ocupa de cel puțin două dimensiuni în ceea ce privește Ucraina - consolidarea acesteia pentru a avea o șansă de a câștiga războiul și consolidarea relațiilor NATO-Ucraina.
,,În ceea ce privește a doua chestiune, relația NATO-Ucraina, am așteptări relativ scăzute de la summit... S-ar putea să vedem deschiderea unui birou NATO la Kiev. Dar probabil nimic mai ambițios de atât", a spus diplomatul.
În schimb, el spune că ar dori să vadă alte propuneri mai hotărâte din partea statelor membre NATO.
De exemplu, permiterea ambasadorului ucrainean să participe în mod regulat la reuniunile NATO sau permiterea oficialilor ucraineni să facă parte din aparatul NATO din interior.
,,Aceștia ar fi pașii pe care aș dori să îi văd. De asemenea, aș dori să văd Ucraina invitată să înceapă negocierile de aderare. Ultimul punct este preluat din propunerea pe care grupul nostru a făcut-o toamna trecută. Și cred că există șanse ca acest lucru să se întâmple. Dar este aproape imposibil, șansele sunt foarte mici", spune Herbst.
William Courtney, expert la RAND Corporation, un think tank america, și fost ambasador al SUA în Kazahstan și Georgia, a adăugat în contextul apropierii Ucrainei de NATO: "Statele Unite au spus clar că vor lua anumite măsuri, iar alianța NATO va lua și ea anumite măsuri.
Unul dintre acestea este propunerea de a trimite un înalt oficial NATO la Kiev, care să fie stabilit acolo în mod permanent.
,,Vor fi depuse eforturi pentru a crea ceea ce unii numesc o "punte" către aderarea Ucrainei la NATO. Așadar, relația dintre NATO și Ucraina se apropie cu siguranță", a declarat Courtney.
William Courtney a adăugat că există o anumită incertitudine cu privire la posibila evoluție a evenimentelor în cazul în care probabilul candidat republican Donald Trump câștigă alegerile prezidențiale din SUA:
"Dacă Trump este reales președinte, el va face unele evaluări despre rezolvarea conflictului și despre încheierea rapidă a războiului. Dar nu este pe deplin clar ce vrea să spună prin asta".
Această teză este susținută de fostul diplomat Herbst, care spune că americanii nu știu care va fi politica lui Donald Trump dacă va câștiga alegerile - "nu numai față de Ucraina și Rusia, ci și față de NATO".
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News